– Någonstans har det gått fel när så många människor har hamnat i utanförskap, säger grundaren Magnus Hansson.

Till vardags är han kock i Västerås och hjälpverksamheten sköter han som ett sidoprojekt. Yesterdayfood ingår Charity of food, som är en ideell förening. För drygt ett år sedan började han dela ut matkassar. Nu har han sex ställen längs E18, mellan Västerås och Stockholm, där han gör stopp.

Maten han delar ut är utsorterad mat från grossister och producenter som han kommit i kontakt med genom sitt yrke.

Artikelbild

| Mathjälp. Magnus Hanssons lastbil med mat till behövande kommer att komma regelbundet till Enköping.

– När de kasserar mat är det stora volymer, säger han.

I Enköping finns sedan tidigare andra verksamheter som hjälper Enköpingsbor i utanförskap med mat. Lokalen på Kärrhöksgränd är en av dem. Och det är med Lokalen som Yesterdayfood nu ska samarbeta. Regelbundet kommer Magnus Hansson att komma dit med varor.

På onsdagskvällen när han anlände med sin lastbil fylld med grönsaker var intresset stort, berättar Ann-Sofie Millberg, som driver verksamheten.

– Vi hade spridit informationen innan om att han skulle komma så det var mycket folk här, säger hon.

Artikelbild

| Magnus Hansson.

De varor som inte gick åt stoppades in i kylskåpen i Lokalen, dit vem som helst kan gå och hämta det de behöver.

Sedan han började engagera sig i problemen för snart tio år sedan har Magnus Hansson sett att hjälpbehovet i Sverige är stort.

– För tre år sen fanns exempelvis 322 hemlösa i Västerås, nu är de 750. Proportionerna är nog lika i Enköping. Det är förödande att se, vi ska ju vara ett välfärdsland. Någonstans har det gått fel, säger han.