Redan halvtio, en halvtimma innan det officiella starskottet hade gått för den årligt återkommande gårdsmarknaden i Kromsta var nästan parkeringen redan full av nyfikna marknadsbesökare.

Här kunde finsmakare flanera runt mellan lokala hantverkare och matproducenter för att både provsmaka och inhandla delikatesser som Bälsundabröd och Skogsbackens stubbost.

Från Bro hade Kjell Eriksson och Janne Hellman kommit för att visa hur man smider medan järnet var varmt.

Artikelbild

| Livräddare. Kjell Eriksson hade en överlevnadskniv till försäljning. Den kunde både skära korv och öppna en öl. Allt man behöver för att överleva.

- Här står vi och säljer smide. Vi har bland annat en överlevnadskniv som vi gjort. Den kan både skära korv och öppna en öl, allt man behöver för att överleva. Det är faktiskt en slump att vi står här. Jag var här och köpte kött för tre veckor sedan och såg att det skulle vara marknad. Då frågade jag om dom inte hade en smed på marknaden, det hade dom inte. Då sa jag att det borde dom, så här står vi, säger Kjell.

På parkeringen står Petra Ek och dirigerar bilar till de få platserna som finns kvar på åkern.

- Det har varit mycket att göra, mer än vanligt. Det luktar faktiskt rekord. De första bilarna rullade in redan halv tio och det har gått i ett här, säger Petra och visar med hela handen var de lediga platserna finns.

Sven-Erik Eriksson har precis parkerat bilen, han har varit på de flesta marknaderna sedan starten och vet exakt vad han ska göra.

Artikelbild

| Halloween. Systrarna Ylva och Elin Edberg sålde sina egenodlade ekologiska pumpor.

- Först ska jag köpa en hamburgare, det brukar jag göra. Sedan ska jag bara mysa lite, träffa bekanta och prata lite strunt, säger Sven-Erik och kilar vidare in i folkmyllret.

För den som ville köpa pumpor till den annalkande Halloween-helgen fanns det gott om försäljare. Systrarna Ylva och Elin Edberg sålde sina egenodlade ekologiska varianter, både prydnadspumpor och de vanliga som man ska skära ett läskigt ansikte i och ställa ett ljus i låg på bordet till försäljning.

Artikelbild

| Tidig. Axel var först på skrindan som drogs av en traktor genom landskapet. En och en halv timme till avfärd avskräckte inte Axel.

- Vi gillar att odla, men vi brukar inte få så många pumpor faktiskt. Men den här gången blev det en rekordskörd och vi säljer nästan alla vi odlat, utom en jättestor som vi ska behålla för oss själva och ha till Halloween. Sedan ska vi testa att baka en pumpapaj, det ska bli spännande och se om det blir bra, säger Ylva och Elin.

Det bjöds även på traktor och skrinda för de som ville se en bit av landskapet. Redan en och en halv timma före avfärd hade Axel Sundnäs tagit plats i skrindan med mamma och pappa.

Artikelbild

- Om Axel får välja blir vi nog kvar här, men vi hinner nog med lite fika innan traktorn börjar rulla, säger mamma Lisa och pappa Fredrik.