OD är en av världens främsta manskörer och en av de äldsta. Den startades av en grupp studenter 1853. En av de sånger de sjöng var Bellmans 14:e epistel, som inleds med orden ”Hör, I Orphei Drängar, stämmen Edra strängar! Körens signaturmelodi. Den första dirigenten var Oskar Arpi har följts av dirigenter som Hugo Alfvén, Eric Ericson, Robert Sund och dagens Cecilia Rydinger Alin.

Nu är OD på sångarturné och hedrar Enköping med besök i Vårfrukyrkan lördag den 9 juni.

Varför Enköping?

Artikelbild

| Det var drygt 90 år sedan den berömda kören var här senast (1927).

– OD söker alltid ny publik och det blir ofta en magisk stämning när en så stor kör sjunger i lite mindre lokaler. Då finns verkligen möjlighet att arbeta med de små penseldragen och skapa klanger som fyller lokalen, säger projektledaren David Gyll, 1:e bas, som började i OD för nio år sedan som student i Uppsala.

– Senast OD sjöng i Enköping verkar varit 1923 och 1927. Så det är ju på tiden att vi kommer tillbaka. Enligt säkra källor var vår förra konsert i Enköping mycket uppskattad.

Har ni gjort nåt liknande tidigare?

– Vi har gjort konserter i några andra kyrkor både i Uppland och andra delar av landet. Vi sjöng i Gottsunda kyrka (Uppsala) och Folkärna (Dalarna) förra året. För tre år sedan gjorde vi en konsert i Bälinge kyrka.

Vad ska ni sjunga?

– Manskörsmusik är ofta från romantiken och framåt. I sommarkonserten får publiken möta äldre sakral musik av 1500-tals kompositörerna Thomas Tallis och Alfonso Ferrabosco. Men det blir också musik av nyare snitt.

– Den amerikanska kompositören Morten Lauridsens verk Ave dulcissima Marias klangmatta med himmelsk strålglans står som kontrast till Bob Chilcotts Amazing Grace där OD illustrerar stormar till havs och slavhandelns fasor när historien bakom hymnen målas upp. I Jan Sandströms Vuojna biegga och Esther Mägis Lapi laul tar vi publiken med till Lapplands vidder där vind och samisk jojk får fritt spelrum. Som avslutning sjunger vi den svenska körskattens vackra sommarvisor och nya arrangemang på sånger skrivna av nyligen bortgångne Kenneth Gärdestad.

Frack är OD:s signum. Men med tanke på konsertnamnet ”En sommarafton” kommer sångarna sommarklädda. Konferencier är Peter Stochhaus (tenor i kören) och dirigent Cecilia Rydinger Alin, professor i kördirigering och rektor på Kungliga Musikhögskolan och OD:s dirigent sedan tio år.