– Den första lämnade sin röst inom en minut efter att vi öppnade och blev väldigt förvånad när han fick kolla att valurnan var tom innan den förseglades. ”Men ska jag …”. Och det skulle och gjorde han, berättade Doris Hellman, vice ordförande i gruppen av röstmottagare i Hummelsta.

Hon passade på att sprätta kuvert till förtidsröster medan Britt-Marie Pehrsson och Håkan Jansson tog emot de röstande en efter en, prickade av dem i röstlängden och lade ned kuverten i rätt fack i valurnan.

– Det här är ett roligt uppdrag, att vara en del av demokratin som vi vill ha den, sade Doris Hellman.

Artikelbild

| Röstmottagaren Håkan Jansson kollar Nils Lindells röstkort innan han får sina tre kuvert.

Olivia Medin fyllde 18 i maj och röstade för första gången. Hon hade bestämt sig för var hon skulle lägga sin röst redan innan hon kom till vallokalen tillsammans med Lars Medin.

– Vi hade skolval på Westerlundska för en vecka sedan så jag visste hur det skulle se ut i vallokalen och vilka rutiner som gällde. Det har varit intressant att följa valkampanjerna också, och jag har lärt mig mycket, sade Olivia Medin.

Möjligheten att splittra rösten, välja olika partier i de olika valen, har såväl Lars som Olivia Medin övervägt:

– Det är framför allt på kommunal nivå som det skulle kunna vara aktuellt eftersom det då finns nära och specifika frågor att ta ställning till, sade Lars Medin.

Artikelbild

| Äntligen först i kön prickas Nils Lindell av i röstlängden av röstmottagaren Britt-Marie Pehrsson.

Om de splittrade sina röster avstod de från att berätta.

Henrik Hoffsten, Veronica Hoffsten, Maria Anderson och Christoffer Abrahamsson säger samfällt att de hade ganska klart för sig hur de skulle lägga sina röster innan de kom till vallokalen.

Artikelbild

| Till sist blev det ändå lotten som avgjorde fördelningen av mandat i Enköpings kommunfullmäktige.

– Men det är svårt att veta hur mycket man kan lita på vad som sägs i kampanjerna, säger Christoffer Abrahamsson.

Att komma till vallokalen och lämna sin röst i stället för att förtidsrösta ser Maria Andersson som självklart:

Artikelbild

| Doris Hellman, vice ordförande för röstmottagarna i Humelstaskolans matsal passar på att sprätta kuvert med förtidsröster.

– Det hör dagen till, sade hon.