Familjeföretaget Lindvalls kaffe grundades redan 1891 i Tierp. Det var den nuvarande vd:n Ulf Lindvalls farfars far – Erik Lindvall – som grundade företaget. Därefter drev farfar Knut och pappa Hans det.

– Två av mina söner jobbar här idag, så de är femte generationen och jag är ­fjärde, ­säger Ulf Lindvall.

Sedan 1914 har Lindvalls kaffe huserat vid Kungsgatan i Uppsala och genom åren har det hunnit hända en del.

Artikelbild

| Flytt. Lindvalls kaffe låg till en början i Tierp men 1914 flyttade man in till Kungsgatan och Uppsala.

– Nu är produktionen automatiserad. Det är ingen mänsklig hand som tar i kaffet från att det kommer hit till att det lämnar oss. Allt sköts via maskiner, säger Ulf Lindvall.

Automatiseringen har lett till en minskad personalstyrka. På 1960-talet hade man ett 60-tal anställda på produktionssidan medan man i dag endast är sju stycken på avdelningen.

Under samma period har kaffeproduktionen fyrdubblats.

Ungefär tre miljoner kaffeförpackningar produceras varje år på rosteriet.

Artikelbild

Orostade. Bönorna innan de har rostats. "Jag tror det är ganska få som vet vilken färg kaffebönorna har innan de rostats", säger Ulf Lindvall, vd på Lindvalls kaffe.

– Det är automatiseringen som gör att vi kan producera kaffe i Sverige, annars hade nog produktionen hamnat i andra länder.

Kaffebönorna som levereras till Lindvalls i Uppsala kommer framförallt från Syd- och Centralamerika samt Östafrika. De lastas på containrar i respektive land för att sedan färdas över haven till Stockholm. En specialdesignad lastbil hämtar sedan upp godset och kör det till Uppsala. När kaffebönorna kommer till rosteriet längs Kungsgatan är de gröngula till färgen.

Artikelbild

| Slutfas. Full fart på bandet. Här går kaffet in i ett av de sista momenten – paketering.

– Då varken luktar eller smakar bönorna kaffe, säger Ulf Lindvall.

Först renas bönorna från saker som inte hör hemma bland dem.

– Det kan vara exempelvis stenar eller skruvar. En gång har vi till och med hittat en kniv.

Därefter blandas bönorna för att sedan rostas i en stor maskin.

– 500 kilo kaffe rostas i taget. Det tar ungefär 10 till 15 minuter beroende på vilken sort vi rostar.

Kaffet kyls sedan och antingen paketeras det direkt eller så mals det. De senaste åren har det blivit allt vanligare med försäljning av hela bönor.

– Under jättemånga år var det i princip enbart malet kaffe som producerades. Men alla maskiner som har kommit på sistone gör att allt fler vill mala själv.

Är det svårt att göra kaffe?

– Processen är inte så komplicerad. Det svåra är att få ett kaffe som smakar väldigt bra och är välbalanserat. Kaffe är en levande produkt som inte smakar likadant från skörd till skörd, avslutar Ulf Lindvall.