Kabelfel gjorde centrum strömlöst

Det långa strömavbrottet som drabbade Kryddgården, seniorboenden och flera fastigheter i centrum på måndagen berodde på ett kabelfel.

16 april 2019 19:00

De första som upptäckte att strömmen var borta vid 03-tiden natten till måndagen var boende i lägenheter på Kryddgårdsgatan. E-on tog emot en första felanmälan strax efter klockan 04, men först strax före klockan sex gick larmet i E-on:s driftcentral om att över 400 kunder i området var strömlösa.

Efter att ha åtgärdat det man trodde var felet kom strömmen tillbaka en kort stund vid 11.30-tiden, men försvann igen. Därefter upptäcktes kabelfelet som var grundorsaken till avbrottet. Servicetekniker kopplade ström förbi skadade delar av nätet, och 14.37 hade alla kunder i centrum fått tillbaka strömmen.

När taklamporna tändes i Kryddgårdens samlingspunkt vid 14.15-tiden på måndagen jublades det runt borden där besökare och boende från seniorlägenheterna samlats. De hade då fått kaffe som aktivitetsledaren Pia Tamski ordnat fram med hjälp av den intilliggande restaurangen som aldrig drabbades av strömavbrottet.

– Varken restaurangen eller höghuset berördes, troligen för att de byggdes 2007 och hör till en annan elcentral, sade Mattias Nordgren, EHB:s bovärd.

En av de som noterade strömavbrottet redan vid 3-tiden var Bengt Winberg:

– Ett så här långt strömavbrott har jag aldrig varit med om, sade Bengt Winberg som efter ett arbetsliv som teletekniker tycker det är dåligt att elbolaget inte har larm- och säkerhetssystem som visar när elavbrotten sker och gör det möjligt att snabbt koppla förbi skadade delar av nätet.

Grävarbeten på Källgatan för att laga kabelfelet startar sannolikt på tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille

Ämnen du kan följa