– De som vänder sig till oss har funderingar, frågor och berättelser som sträcker sig över ett väldigt brett register. Det kan handla om familj, relationer, mobbning, mens, kroppsideal, självskadebeteende och ångest, säger Karin Ahde som arbetat på Tjejjouren Hjärtrud i Enköping under två år.

Hon menar att de frågor som tjejerna hör av sig med kan handla om allt möjligt. Exakt vad de som hör av sig under helgerna berättar kan hon dock inte gå in på.

– De som pratar med oss är alltid anonyma och allt de berättar stannar mellan den stödsökande och jourtjejen som hon pratar med. Vi har tystnadslöfte, säger Karin Ahde.

På jouren lyssnar jourtjejerna och ställer öppna frågor, den stödsökandes berättelse ska alltid stå i fokus. De upplever ofta att de är den första som den stödsökande pratar med. Att vända sig till vuxenvärlden, till exempel polis och sociala myndigheter, kan enligt dem för vissa vara skrämmande.

– Då är det tryggt att berätta för oss och få hjälp med att gå vidare om den stödsökande vill det, säger Karin Ahde.

Under jul och nyår säger hon att man kan vända sig till vilken tjejjour som helst om man behöver stöd. Just på Tjejjouren Hjärtrud har chatten öppet på måndag 25 december och måndag 1 januari, båda dagarna mellan 19-21.

– Våra normala chattider är egentligen på söndagar, men i år infaller dessa på julafton och nyårsafton, säger Karin Ahde.