Tidningen har tidigare berättat att IP-Only inte blev klara i tid med leveransen av ett förvaltningsnät åt Enköpings kommun. Förvaltningsnätet är det it-nätverk som knyter samman kommunens verksamheter med varandra.

Avtalet som hade träffats mellan kommunen och IP-Only sa att jobbet skulle vara klart sista augusti. Men bara 2 av 43 anslutningar som var på plats var leveransgodkända när kommunen hade ett möte med fiberaktören i augusti. Enligt avtalet skulle 126 anslutningar vara på plats och leveransgodkända sista augusti.

– Vi tycker att IP-Only har begått ett allvarligt avtalsbrott, har kommunens it-chef Peter Holm sagt.

Med anledning av detta har Enköpings kommun skrivit till IP-Only och varnat för att avtalet kan komma att hävas. Samtidigt har kommunen förlängt nuvarande avtal med Lidén Data som idag har hand om förvaltningsnätet.

Efter allt detta har tidningen skrivit ett mejl med frågor till IP-Only. Frågorna gäller bland annat om bolaget tycker att man har brutit mot avtalet, varför anslutningarna inte blev klara i tid och när anslutningarna ska bli leveransklara.

Dessutom undrar tidningen i mejlet hur IP-Only ser på fiberutbyggnaden i Enköping i övrigt (förutom det kommunala förvaltningsnätet), med tanke på att en hel del på landsbygden har träffat avtal med IP-Only men fortfarande väntar på anslutning.

Niclas Karnhill, IP-Onlys presschef, svarade:

"Vår höga ambition kvarstår. Vi kommer att investera uppemot 15 miljarder kronor på fiberutbyggnad i Sverige fram till 2022. En del av denna investering har vi valt att göra i Enköping. Vi har kontinuerliga samtal med Enköpings kommun, och diskuterar som vanligt bästa sätt att bygga ut fiber till medborgarna i kommunen, en diskussion jag inte kan föregripa."

Efter att ha blivit uppringd säger Niclas Carnhill:

– Ambitionen i Enköping kvarstår och vi pratar precis som tidigare med kommunen om bästa sättet att bygga ut.

Jag tänkte på det här med kommunens förvaltningsnät och att man anser att ni har brutit mot avtalet?

– Vi har som sagt en dialog med kommunen och alla de här delarna kommer vi att ta upp med kommunen, svarar han.

– Så här är det. Vårt fokus nu är att bygga ut så fort som möjligt till invånarna i Enköping, så att de får fiber. Det är vårt mål och det målet kvarstår precis som det vi hade tidigare, säger Niclas Karnhill.