Vid orgeln i Simtuna ståtliga kyrka sätter sig Gudmund Frenskar, kantor i Fjärdhundra församling, och bjuder på sina orgelfavoriter lördag den 11 augusti. Samma dag kommer Anna Petrini och Kvartett Quennerstedt till Forsby Kvarn Musikscen.

Den 11 och 12 augusti blir det teater på Wallinska gården. Arrangör är Teaterfabriken som består av musikern Kalle Källman och skådespelaren Daniel Scherp. De ger föreställningen ” Kolarhistorier av Dan Andersson” som de tidigare i juli framfört i Skottvångs gruva i Sörmland. Föreställningen bygger på Dan Anderssons debutroman med samma namn.

– Tack vare Dan Anderssons vassa penna kan vi ta del av dessa fantastiska historier som rymmer märkliga mänskoöden och hårda levnadsvillkor.

Artikelbild

| ”Att framföra Dan Anderssons texter är både en utmaning och ett privilegium. Visorna är fyllda med ögonblicksbilder, färger och minnen ur ett liv och många tusen levnadsöden,” säger Kalle Källman och Daniel Scherp.

Om föreställningen har Eskilstuna-Kuriren skrivit: ”... I stället för en ljusramp i taket finns bara himmel och rasslande björklöv... Det är teater i sin naknaste form, minimalistiskt och ursprungligt ... De gör det exemplariskt - varken för överspelat eller för uppläst. Precis så exakt att de gripande texterna aldrig hamnar ur fokus...” Eskilstuna-Kuriren.

På söndag den 12 augusti kommer baryton Gunnar Klum och hans piano-ackompanjatör Mats Jonsson till Kungs Husby kyrka. De gör musikaliska nedslag i olika världsdelar och visar att musiken inte har några gränser.

– Jag är utbildad sångpedagog vid Kgl. Musikhögskolan i Stockholm och har som undervisat vid Musikhögskolan i Örebro. 2003-2006 var jag styrelseledamot och kassör i Sveriges Sång- och talpedagogförbund, berättar Gunnar Klum, flitig konsertsångare och pedagog som bland annat är körledare för Bålsta Kammarkör.

Vill man lyssna till irländska tongångar är Sparrsätra kyrka ett hett tips. Dit kommer trion Gyttring med sång och spel på gitarrer och tin-whistle söndag den 12 augusti. Trion är en Enköpings baserad grupp med rötter i Estetiska programmet på Westerlundska gymnasiet. Det var där de träffades. De tre - Erika von Knorring, Robbin Ståhl och Patrik Midelf - startade samarbetet för cirka tio år sedan med inriktning på svensk folkmusik. Hösten 2016 nystartade trion och nu ägnar man sig gärna åt irländsk musik.