Hawzjin Karim kommer ursprungligen från Kurdistan. Han kom till Sverige när han var fyra år och har sedan dess bott i Enköping. Nu har han utvecklat Droppixx, en applikation till Iphone som underlättar delningen av bilder och album till släkt och vänner. Idén kom han på i samband med en svensexa för ett antal år sedan med ett kompisgäng på 20 personer. Efteråt visade det sig att enbart tre bilder hade tagits eftersom alla hade förlitat sig på att andra skulle ta bilder och sedan dela med sig dem.

– Det problemet har alla, man befinner sig på en tillställning, sedan ber man varandra om att skicka bilderna på sociala medier, e-post eller sms. Bilderna har ingen koppling till arrangemanget och de är dessutom utspridda på alla möjliga ställen. Nu kan du istället skapa ett album där man tillsammans kan samla alla bilder och videos på ett och samma ställe, samt låta andra ta del av innehållet, säger Hawzjin Karim.

Han anlitande en utvecklare som skulle programmera appen. Men processen gick långsamt, tio månader senare visade det sig att personens programmering var dåligt gjord och appen var för komplicerad att utveckla.

Artikelbild

| Appen påminner om en sammanslagning av Instagram och Facebook events men har även album.

– Antingen fick jag börja om från ruta ett, eller göra jobbet själv. Under ett par år studerade jag i princip dygnet runt olika programmeringsspråk för bland annat iOS, Iphones operativsystem, säger Hawzjin Karim.

Resultatet blev att han programmerade samt designade appen själv.

– Det är lätt att se på någon som har specialkompetens och tänka det där klarar inte jag av. Med det tankesättet har du redan mentalt satt gränsen för vad du kan. Du ska tvärtom tänka: jag kan om jag vill. I kombination med en hel del tålamod och vara beredd att offra tid som du ödslar på onödiga saker, ska du istället varje dag jobba på att bli en bättre version av dig själv. Låser du upp den mentala spärren kan du lära dig saker som du aldrig trodde att du skulle klara av, säger Hawzjin Karim.

Projektet har bland annat finansierats av entreprenörerna Thomas Sonesson och Pigge Werkelin. Appen lanserades för några veckor sedan och målet är att ha en miljon användare senare i vår. Droppixx påminner om en kombination av Instagram och Facebook events. Hawzjin Karim menar dock att appen inte är någon konkurrent.

– Appar likt Instagram är inte skapta för att lägga upp 50 bilder samtidigt. Man lägger kanske upp en bild i veckan. Om du exempelvis är ute på en resa vill du visa upp så många bilder som möjligt och dela med till nära och kära, men dessutom bevara minnena på en och samma plats, säger han.