Han är uppvuxen i Bålsta, gick gymnasiet i Enköping där bodde han sedan fram till 2016. Nu bor Lars Niklasson och hans sambo i Solna, till vardags jobbar han som souschef på Lilla Ego i Stockholm.

Kvaldagarna i tävlingen Årets kock var 19 och 20 juni, kvalet till finalen tyckte Lars Niklasson gick både bra och dåligt. Men han hoppas att allt kommer att gå hans väg i finalen 28 och 29 september.

– Under första dagen flöt allting på fint, men andra dagen, den var jobbig. Det kändes nästan som att allt gick fel, jag trodde inte att jag skulle gå vidare. Men det gick ju vägen ändå, det är bara att hoppas att jag har haft min otursdag och att jag vinner i september, säger han.

Artikelbild

| Lars Niklasson med sin jakthund Guinness. Hon är två år gammal och är en Slovensky kopov.

Lars Niklassons matintresse kom till honom i en tidig ålder, mycket tack vare hans far.

– Pappa jobbade som säljare om dagarna, men när han kom hem la han alltid stor omsorg och tid på att göra god mat från grunden. Det smittade av sig på mig. Jag själv började laga mat tidigt, jag var runt sju år när jag gjorde mina första pannkakor.

Utöver matlagningen har Lars Niklasson ännu ett stort intresse och det är att jaga. Det var hans svärfar som introducerade honom för det, nu jagar han flitigt i Enköpingsområdet.

– Jag är faktiskt med i min svärfaders jaktlag. När jag började trodde jag inte att jakt skulle vara något för mig, men där hade jag fel. Det kan nog bero på sambandet till matlagningen.

Artikelbild

| Lars Niklasson på svärföräldrarnas gård utanför Enköping.

Hur menar du då?

– Jag tänker på processen från själva jakten till bordet. Det var en konstig men härlig känsla att skjuta sitt första rådjur, stycka det, tillaga det och tillsist avnjuta det.

Hela Lars Niklassons liv är prytt av minnen han kan relatera till matlagning, det är klurigt för honom att komma på ett som är speciellt för honom. Men ett av dem är anknutet till lantstället på Gotland.

– Att äta lammfärsbiffar i tomatsås på lantstället, det är fantastiskt gott och enkelt att göra. Det är även så jag ser på min matlagning. Jag gillar att göra enkel mat riktigt bra.

Nu ska man vara extra försiktig när man grillar men man får grilla på sin tomt igen. Har några du grilltips?

– Man ska ha uppsikt då det är torrt ute. Men mitt största råd när det gäller grillningen är att folk ska våga grilla grönsaker. Det finns mycket spännande smaker att upptäcka. Men för de som grillar kött är mitt råd att vara noga med temperaturen, säger Lars Niklasson.