På måndagskvällen valdes Liselotte Grahn Elg (M) av kommunfullmäktige till hennes efterträdare som kommunstyrelsens ordförande.

– Det är naturligtvis tråkigt att det skulle bli under såna här omständigheter, säger hon när EP når henne på tisdagsmorgonen, på väg till sitt första möte i sin nya roll, en krisberedskapskonferens.

Enligt Liselotte Grahn Elg kom förfrågan om att hoppa in inte som någon överraskning.

Artikelbild

| Carina Lund avgår.

– Det har ju varit känt en tid att Carina varit sjuk och vi har egentligen inte någon annan med tillräcklig erfarenhet som kan ta uppdraget, säger hon.

Liselotte Grahn Elg har en mångårig politisk erfarenhet, bland annat som ledamot i skolnämnden, vård-och omsorgsnämnden, kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Hon har även varit ordförande i socialnämnden samt haft ett antal uppdrag inom landstinget (regionen). De senaste tre åren har hon dessutom hon varit vice ordförande i kommunstyrelsen.

Fram till på måndagen jobbade hon i ett IT-företag, som lönespecialist och verksamhetsansvarig. Från och med den 5 december är hon tjänstledig från större delen av tjänsten.

– Det här är ett jobb som kräver 100 procent närvaro och fokusering, säger hon.

Carina Lund sitter kvar i kommunfullmäktige, i EON:s styrelse och i räddningstjänsten.

EP har sök Carina Lund för en kommentar. I ett sms skriver hon:

"Jag lämnar över av hälsoskäl och kan inte förena KSO-rollen (kommunstyreleseordförande, reds anmärkning) med den behandling jag genomgår. Det är den kommentar jag lämnar".