Friad för doping - kan finns i kosttillskott

En Enköpingsbo i 30-årsåldern var åtalad för att ha använt dopingmedel. Nu har han friats av tingsrätten.

En Enköpingsbo var åtalad för dopingbrott, men friades av tingsrätten eftersom det inte är uteslutet att vanliga kosttillskott kan innehålla förbjudna produkter.

En Enköpingsbo var åtalad för dopingbrott, men friades av tingsrätten eftersom det inte är uteslutet att vanliga kosttillskott kan innehålla förbjudna produkter.

Foto: Lars-Göran Norlin

Enköpings kommun2019-10-21 17:00

Orsak: Det är inte uteslutet att han fått i sig olagliga substanser när han använt vanliga kosttillskott.

Mannen hade med sig kopior av tidningsartiklar och annonser på Internet till tingsrätten. Där fanns fakta om att dopingmedel kan förekomma i vanliga konsumentprodukter.

Det är dock styrkt att det vid mättillfället fanns den narkotikaklassade substansen trenbolon i den åtalades urin när han testades i slutet av mars i år.

Mannen bedyrade dock sin oskuld och förklarade att han visserligen använt ett flertal produkter, bland annat Testopro, FuckedUp, Omega 3 och Kreatin, i samband med träning, produkter som han skickat efter på nätet.

Han sa till rätten att han blev mycket förvånad när han fick reda på analysresultaten av testerna som gjordes på honom, eftersom han förklarade att han aldrig skulle använda sådana om han visste att de innehöll dopingmedel.

Det här ska dock röra sig om lagliga produkter från svenska leverantörer.

Mannen fick också frågan om han använt andra preparat, till exempel sådana han skickat efter från andra länder. Han svarade att det var flera år sedan och kan omöjligen synas på analysresultaten nu.

Tingsrätten skriver i sin dom:

"Utredningen i målet visar att det finns risk för att sådana kosttillskott med prestationshöjande effekt, som saluförs på den svenska marknaden och som den åtalade uppgett att han använt, innehåller dopingsmedel trots att det inte finns deklarerat i produkternas innehållsförteckning".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!