"Folk hjälper gärna till"

I helgen slöt boende i Enköping med omnejd upp för människorna i flyktinglägren i Grekland. Skor, barnvagnar, filtar och kläder samlades in. – Folk hjälper gärna till, bara man ber om det, säger Ewalena Södergran från Team Sweden Volunteers.

11 augusti 2019 08:00

Den trånga källarlokalen på Bergsgatan i Enköping fylls snabbt av kassar. Många vill bidra till ett drägligare liv för människorna i flyktinglägren i Grekland.

– Det här är verkligen ett perfekt tillfälle att hjälpa till, att göra det lilla jag kan, säger Jessica Jämsä från Långtora.

Bagageutrymmet i hennes bil är proppfullt med svarta sopsäckar som framförallt innehåller tvättade filtar.

– Tidigare hade jag en mindre hotellverksamhet så det känns bra att de här sakerna kommer till de som verkligen behöver, säger hon.

Ewalena Södergran och Carina Alexandersson arbetar ideellt för Team Sweden Volunteers sedan ett år tillbaka. De hjälper Jessica Jämsä att bära in säckarna i källarlokalen.

– Det här är ett tacksamt och roligt arbete. Vi välkomnar allt, även om just denna insamling har störst fokus på skor, säger Carina Alexandersson och berättar att organisationen kommer att skicka minst tolv pallar till Grekland i början av september.

En av de första på plats på lördagen var Rasmus Norrström, fyra år och hans mamma.

– Jag blir ju bara större och större, konstaterar Rasmus och tar i med all sin kraft för att lyfta upp den tunga kassen med urväxta kläder.

Nästa givare är Linda Sedin från Torstuna.

– Det är första gången som jag skänker kläder hit. Det är en bra grej och jag blir av med kläder som jag inte längre behöver, säger hon.

Team Sweden Volunteers startades av Skoklosterbon Teresa Fröling som gjorde sin första insamling till flyktinglägren i Grekland hösten 2015. De kläder som samlas in nu kommer fraktas ner i september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristin Karlsson