I landet är det labrador retriever som är den mest populära rasen av hundar som registrerats hos Jordbruksverket och labradoren utökar sitt försprång mot tvåan tysk schäfer.

Nyregistreringarna av labrador retriever ökade med 5,3 procent 2017. På tredje plats ligger Golden retriever och på fjärde plats Jämthund. Allt enligt färsk statistik från Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben.

En klättrare på listan är den lilla sällskapshunden Bichon havanais som nu återfinns på sjunde plats. Den svenska jakthunden drever visar också en kraftig ökning. 2014 fanns drevern inte med på topp 20-listan men återfinns i år på plats elva.

Artikelbild

| Etta. Schäfern toppar listan i både Enköping och Håbo.

Chihuahua har därmed tappat rejält i popularitet sedan toppåren då kändisar som Paris Hilton på gott och ont gjorde rasen omåttligt populär uppger Svenska Kennelklubben.

I Enköping och Håbo ser statistiken lite annorlunda ut. I båda kommunerna toppar schäfern tio i topplistan följt av labrador retriever. Sen skiljer sig smaken mellan kommuninvånarna. I Enköping kommer jack Russel terrier på tredje plats och Golden retriever på fjärde. I Håbo ligger Golden retriever på tredje plats och långhårig Chihuahua på fjärde.

Topplistorna ser i stort sett lika ut jämfört med tidigare år. I Enköping har dock den långhåriga chihuahuan gått förbi Cavalier King Charles spaniel och tagit niondeplatsen.

I Håbo har två nykomlingar seglat upp på listan. På nionde plats återfinns fransk bulldog och på tiondeplatsen hamnar yorkshireterriern som dock delar platsen med cocker spanieln. Ut från Håbos tio i topp lista åker Engelsk Springerspaniel och dvärgpudel.

Artikelbild

| Terrier. Yorkshireterriern är en nykomling på topplistan i Håbo.

Även de populäraste namnen bland hundar i landet finns listade av Jordbruksverket. Okrönt drottning sedan flera år är Molly, därefter kommer Bella, Charlie, Ludde, Wilma, Sigge. Bamse, Doris, Sally och Alice.

– Under 2017 seglade Bella upp i topp på namnlistan bland nyregistrerade hundar under året. men Molly som varit ohotad etta sedan 2006 är fortfarande det vanligaste hundnamnet totals sett i hundregistret, säger Magnus kindström på Jordbruksverket.

Totalt finns 895 207 hundar registrerade på 656 333 ägare i landet. I Enköping finns 5 351 registrerade hundar och i Håbo 2 399.

Omkring två tredjedelar av de valpar som föds i Sverige är registrerade rashundar.

Register över hundar och deras ägare finns hos både Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben. Sedan 2016 samverkar man i registerfrågan för att förenkla för hundägarna och för att höja kvalitén i registren.