– Att baka surdegsbröd är inte rymdforskning, med lite tålamod kan nästan vem som helst lära sig, säger Fabian Flink, Enköpingsbagaren som vunnit flera SM-medaljer för sina surdegsbröd. Här delar han med sig av sina bästa tips.

1. Börja med rätt råvaror.

Använd fullkornsmjöl som till exempel råg eller grahamsmjöl. De innehåller skal, vilket betyder fler bakterier som kan växa till sig. Sedan ska mjölet vara ekologiskt, eftersom den säden inte besprutats med kemikalier som hämmar tillväxten av jästsvampar.

Artikelbild

| Använd alltid ekologisk mjöl. Det är bättre för miljön och för jäsningen.

2. Skilj på sur och syrlig.

Starta surdegen med vatten och råg. Ställ den på ett varmt ställe. Viktigt att få rätt ph-värde, som du kan mäta med din tunga. Degen ska vara syrlig, som att bita i ett äpple, men inte så sur att den sticker som aceton i näsan. Fortsätt mata degen med mjöl och vatten, det hjälper till att hålla ph-värdet rätt. Efter sex dagar är den klar, då ska den förvaras i kylen.

3. Ha god framförhållning.

Ta fram surdegen ett dygn innan du ska baka. Mata den med mjöl och vatten så att jäsprocessen kommer igång.

Artikelbild

| Kladdiga och lösa degar ger saftigare bröd.

4. Bestäm dig för vilket bröd du vill baka.

Surdegen kan vara brödförbättrare genom att tillsätta en skvätt utöver den vanliga jästen. Eller så bakas brödet enbart med surdeg som jäsningsmedel och då behövs mellan 100 och 500 gram per liter vätska. Används 100 gram behöver brödet jäsa i kylskåpet över natten och används 500 gram räcker det med en jästid på mellan tre till fyra timmar i rumstemperatur.

5. Lösa degar.

Ha hellre lösa, kladdiga degar än för styva. Bröden jäser länge och absorberar vätskan långsamt. Lösa degar innebär saftigare bröd.

LÄS MER: Forskare ska undersöka surdeg