Ertappades vid vapengömma i skogen - döms till fängelse

En 20-årig man bosatt i Enköping dömdes under tisdagen till två års fängelse för försök till grovt vapenbrott. Mannen är misstänkt för inblandning i en vapenhärva i Västerås.

16 juli 2019 14:30

Under tisdagen dömdes Enköpingsbon till två års fängelse av Västmanlands tingsrätt. Domen är en del av en större vapenhärva som just nu utreds i Västmanland, där åtta personer sitter häktade och fjorton andra är misstänkta, men ännu inte åtalade. Något som P4 Västmanland var först med att berätta.

Det var i början av maj i år som en vapengömma påträffades i ett skogsområde i Västerås. I gömman hittade polisen tre pistoler, en kulsprutepistol med magasin och en revolver. Allt inslaget i plastförpackningar.

Vapengömmans innehåll byttes ut mot attrapper och polisen drog igång en kameraövervakning av fyndplatsen, för att se om någon ägare skulle komma tillbaka. Lite mer än en vecka senare grävde två gärningsmän upp gömman och tog med sig innehållet, för att strax därpå återvända och gräva ner vapnen igen.

Genom polisens kameraövervakning kunde den nu dömde 20-åringen identifieras genom bland annat sina kläder och andra tillhörigheter. Mannen nekade till inblandning och hävdade att kläderna antingen lånats ut till honom eller lånats ut av honom till vänner.

Enligt domen finns det inget som pekar på att Enköpingsbon varit den som grävt ner vapnen från första början och att det därför rör sig om ett försök till vapenbrott. Tingsrätten bedömer brottet som grovt på grund av mängden vapen och att de alla var i fungerande skick.

Enköpingsbon är sedan tidigare dömd för vapenbrott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Dahlbäck