Enköpingshonung bäst i länet

Biodlaren Malin Göransson från Bålsta är bäst på honung i Uppsala län.

22 januari 2019 21:00

Det har elever på Westerlundska gymnasiums restaurang och livsmedelsprogram korat. I ett av rummen på skolrestaurangen Novisen roterar burkarna med den gula, söta massan mellan borden. Enköpings Biodlare är på besök med fjorton honungsburkar från olika biodlare i hela Uppsala län som eleverna ska bedöma. Här och var hörs olika synpunkter.

– Kan man skriva att den smakar mynta med svett? Det är ju hemskt, säger Malin Hellman till läraren Andreas Öhrn som skrattar.

Eleverna som går tredje året på programmet i Enköping sitter alla med varsin plastsked och gräver i burkarna. Mellan varven dricks det vatten och knapras på smörgåsrån för att rensa paletten.

– Tänk på att smaklökarna sitter i näsan, ni måste lukta i burkarna, säger Susanne Hyytiäinen från Enköpings Biodlare.

– Den här luktar som blommor, säger Enrico Cimmini som stoppat näsan i burk nummer tio.

Det är fjorton burkar som ska bedömas. Smak, lukt och konsistens är det eleverna ska värdera. Vid ett bord sitter Gabriel Ekström och Lucas Nevelius, hos dem är nummer åtta en favorit.

– Den här kan nog bära sig själv, den behöver ingenting till, säger Lucas Nevelius.

Gabriel Ekström instämmer.

– Den är unik, men den skulle inte passa bra i te. I så fall är nummer fjorton bättre, säger han.

Efter en stunds smakande samlas elevernas avgörande dom in. Resultatet blev en vinst till Malin Göransson från Bålsta, vars honung vann med 118 poäng och kommentaren "En bra, krämig och klassisk honung".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elvira Pihl

Ämnen du kan följa