– Nej, jag försvinner inte helt. Min keramik kommer att finnas till försäljning bland annat i nyöppnade Pepparrotsstadens Trädgård&Hantverk.

Med flytten från stan försvinner dock stans enda keramikverkstad. När Anne Daftler startade tog hon över material från den då nedlagda Munkkeramik, som verkat i många decennier i Enköping i ett av de tre små husen på Rådhusgatan. Nu återvänder keramiken till ett av de tre husen. Cirkeln har slutits, även om produktionen ligger på annat håll.

Under sommaren har Anne Daftler avvecklat verksamheten på Sandgatan. Besökare har tittat in för att handla och deltagare från hennes kurser har hämtat hem sitt egenhändigt producerade gods. En av kursdeltagarna är Ulrika Nyberg, som gått i en- eller flerdagskurser i drejning och kavling hos Anne Daftler. Hon passade på att köpa en av Anne Daftlers drejskivor.

Artikelbild

| Ulrika Nyberg har gått i många kurser hos Anne Daftler i hennes verkstad på Sandgatan, som nu lagts ned.

– Det är roligt att dreja och det har alltid varit en dröm att få lära mig den konsten. Nu kan jag dreja när jag vill med den egna drejskivan, säger Ulrika Nyberg, som arbetar som sjuksköterska på lasarettet i Enköping och har planer på att öppna något eget, kanske en lantbutik med sommarkafé vid hemmet i Strömsta, Torstuna.

Kanske kan det bli egenhändigt producerat drejat gods också.

För Anne Daftler har flytten mitt i den extrema värmen varit slitsam. Men nu är lokalen tom och keramikern är inriktad på nya mål.

– Jag kommer att arbeta som kursledare i keramik på Vuxenskolan i Uppsala och i höst ställer jag ut i flera utställningar, säger Anne Daftler som då och då visat upp sin keramik i konstutställningar.

Artikelbild

För en tid sedan ställde hon ut på Drejeriet – ett anrikt konsthantverkskooperativ i centrala Östersund. ”Anne Daftlers utställning med verk i stengods och porslin heter ’Utan krusiduller’ och det är verkligen en sparsmakad och stilren inriktning som visas. Det mesta går i vitt och fokus ligger helt på form och materialkänsla ... jag associerar flera till svepaskar av näver ... (men) Daftler som är baserad i Enköping har haft annat i åtanke”, skrev Torbjörn Aronsson i Länstidningen.

Den 1 september hade Anne Daftler vernissage på Galleri I Uppsala och den 7 oktober är det dags för ännu en separatutställning på Lundellska Galleriet i Simtuna, Karleby.