Manus och musik i föreställningen står Mikael Lundqvist för. Inspirationen till Reformata kom när han såg kyrkospelet Sju dagar där hans dotter deltog.

– De äldsta delarna av manuset skrev jag i slutet på 80-talet, Sagostrukturen kom på plats lite senare, säger Mikael.

Zandra Sjögren, som tidigare jobbat med bland annat Sju dagar, fick höra Mikaels demolåtarna och gillade det hon hörde.

Artikelbild

| Reformata. Mycket sång, musik och dans och ett lyckligt slut gör Reformata till en riktigt bra föreställning.

– Det lät bra. Jag tänkte direkt att det här måste vi göra något av, säger Zandra som står för regi och koreografi i Reformata.

Skillnaden mellan Sju dagar och Reformata är lite upplägget. Reformata är en sammanhållen historia där sång och dans integreras och för handlingen framåt. Sju dagar var mer uppdelat i olika fragment.

Reformata har ett klasiskt sagotema där gott ställs mot ont, de mörka krafterna hotar att ta över och det även finns en rejäl dos kärlek med. Sagan handlar om två kungariken och fyra prinsessor, förvecklingar uppstår och onda krafter försöker ta över makten.

– Det utspelar sig i sen medeltid och miljön i Vårfrukyrkan är fantastisk för det här, man får stämningen gratis, säger Mikael.

Artikelbild

| Makt. Lagman Orme (Johan Boström) vill ha makt, Reidun (Ulrika Möller) delar den gärna.

Ljudet är det lite besvärligare med eftersom det studsar mellan stenväggarna i den stora kyrkolokalen. Där får man dock bra hjälp av Mediatecgroup (fd Bigélius) med både ljud och ljus.

Omkring 45 personer deltar i produktionen. En av de yngsta är Filippa Odenius som har en av de bärande rollerna, som prinsessan Josefin.

Artikelbild

| Soldater. Legosoldaten Brynte (Jonas Nyström, till vardags chef för uplevelseförvaltningen) tar tjänst i kungariket.

– Det har varit kul, men mycket träning. Vi sjunger och dansar och det har gått bra, säger Filippa som även erkänner att hon nog är lite nervös inför premiären på fredag.

På söndagen repeterade ensemblen hela föreställningen i ett svep för första gången. Mycket satt redan säkert medan annat behövde slipas på. Men i det stora hela var det imponerande insatser med sång och skådespel som åstadkoms. De proffsiga dansnumren gör inte föreställningen sämre.

Artikelbild

| Dans. Rutinerade dansare bjuder på flera fina uppträdanden

Mikael Lundqvist kände sig nöjd efter repetitionen.

– Men framför allt måste det fungera med rekvisitan och att alla vet vad de ska göra. Nu kommer vi att köra hela veckan, säger han.

Artikelbild

| Prinsessan Vilhelmina (Isabell Persson) välkomnas hem av lillebrorWilliam (Oliver Odenius).

Det är första gången Mikael Lundqvist sätter upp en så stor produktion.

– Och utan Zandra hade det inte gått, hon har betytt väldigt mycket, säger Mikael.