– Det här är ett fantastiskt prov som vi i Sverige har turen att få helt gratis. Det tar en kvart vart tredje år, så det är verkligen värt det, säger Sara Hammarström, barnmorska på Samariterhemmets barnmorskemottagning.

Vecka 20 lägger Uppsala läns barnmorskemottagningar extra krut på att få kvinnor att boka tid för gynekologisk cellprovtagning. Vid ett sådant prov kan cellförändringar upptäckas tidigt och på så sätt följas upp eller behandlas.

Görs ingen kontroll och eventuella cellförändringar inte upptäcks, finns det risk för att utveckla livmoderhalscancer.

– Från cellförändring till utvecklad cancer tar det generellt sett tio år. Att göra kontroller och på så sätt kunna upptäcka förändringar i tid gör stor skillnad, säger Sara Hammarström.

Alla kvinnor som fyllt 23 år får en kallelse till provtagning. Sedan kommer nya kallelser vart tredje år tills kvinnan fyllt 50 år. Efter det skickas en kallelse vart femte år. Sett till hela landet bokar boende i Uppsala län in minst antal provtagningar. Det beror enligt Sara Hammarström på flera saker.

– Exempelvis är det många studenter som flyttar till och från staden med korta mellanrum. Ett bra sätt att komma ihåg att göra cellprov är att inte lägga undan kallelsen och boka tid direkt.

Hur ska man tänka om man tycker att cellprovtagning känns obehagligt?

– Då kan man säga det när man bokar så får man en längre tid. Vi är ju proffs på våra jobb. Även om vi gör många undersökningar på en dag så behandlar vi alla med respekt, säger Sara Hammarström.

Ida Stiller