En lektion i att vara sjöjungfru

Fjärdhundrabadet tvingades hålla stängt på lördagen men sjöjungfrur från Jönköping dök ändå upp i en bassäng i Enköpingstrakten på kvällen.

3 augusti 2019 21:00

Det blev en överraskning för Vendela Mörling, som fick en upplevelse i 11-årspresent.

Det plaskar i poolen på trädgårdstomten vid villan på Munksundet.

Emma Olsson och Emmeli Skoglund, två av grundarna till Mermaids of Jönköping, ger en privatlektion till Vendela. Sedan får kompisarna på kalaset också pröva.

Mamma Greta Mörling är noga med att berätta att det inte är kommunalt kranvatten som har använts nu när det är förbjudet att fylla egna pooler och vattna med slang.

– Vi har hemester i år och har köpt vatten i tankbil från företaget Relita, säger hon och berättar att samma information finns på en inplastad skylt på staketet, för säkerhets skull.

De såg i kommunens evenemangskalender att gruppen skulle komma till Enköping i augusti.

– Samma helg som Vendela fyller år. De var lediga på kvällen så vi slog till och bokade, berättar hon.

Villkoret för att få ta lektioner i sjöjungfruskap, att simma med fena eller mermaiding med ett mer internationellt uttryck, är god vattenvana och att man ska kunna simma 200 meter bröstsim.

– Det är en perfekt träningsform, bra coreträning, säger Emma Olsson och visar hur Vendela ska hålla kroppen under vattnet.

– Vågra du testa volter, undrar instruktören iklädd sin stora fena.

Självklart. Här finns både glädje och talang och de går tillsammans igenom ett antal moment, lätta som svåra.

– Du kan kolla på Youtube så kan du lära dig ännu mer sen om du vill, föreslår Emma och Emmeli, som håller liknande event även för vuxna, på till exempel möhippor men också mer reguljära träningsgrupper.

Det blir en lektion med mycket skratt. På söndagen kanske några av kalasdeltagarna åker till Alstabadet, där Mermaids of Jönköping håller öppet hus för de som vill också vill testa att vara sjöjungfru.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand