Dunderbo firar tio år

Annika Jordensvi har en gårdsbutik med lokalt hantverk utanför Fjärdhundra. I år firar Dunderbo Ljus & Hantverk, tio år.

22 juli 2018 16:41

Annika Jodensvi har haft sin gårdsbutik med lokalt hantverk sedan 2008 men sitt intresse för hantverk betydligt längre.

– Jag gjorde vävde första matta på 70-talet. När barnen började bli stora började jag väva lite mer, med fyra små barn finns inte så mycket tid. För 20 år sedan började jag mer med hantverket och tio år sedan öppnade jag den här gårdsbutiken, säger Annika Jodensvi.

Hon tillverkar många olika sorters hantverk.Utöver detta finns även hantverk från smide, träslöjd och smörknivar.

– Jag väver massor och sedan har jag en speciellvante som jag tillverkar genom smygmaskvirkning. Det är en jättegammal teknik. Man gör dem väldigt stora och tovar dem sedan. Då blir de jättevarma. Det är 100 procent ull. Sen stickar jag bland annat handledsvärmare, säger Annika Jodensvi.

Men framförallt är hennes specialitet ljustillverkning, alla möjliga former av vaxljus skapar hon.

– Sedan tillverkar jag ljus. Det är min grej. När jag tillverkar ljuskronor måste man mäta trådarna exakt på millimeter och sedan dopas de i vax. Jag gjuter också ljus i olika formar. Jag arrangerar kurser i ljusstöpning och smygmaskvirkning, det är kul att få lära ut. Ljustillverkning är jag nog ganska ensam om att göra, sticka och virka gör många, säger Annika Jodensvi.

Den lilla gårdsbutiken utanför Fjärdhundra är öppen året om och när hon inte kan hålla butiken öppen på grund av jobb får hon hjälp av sin man Börje.

– Det är otroligt roligt att träffa så mycket folk. Det är väldigt mycket socialt, man träffar mycket olika människor och det som ger så mycket tillbaka, säger Annika Jodensvi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa