De vill se en aktiv fritid för alla

Vid 4H-gården Björnbo gård norr om Enköping driver Anders Eriksson ett spännande projekt för att göra gården tillgänglig för alla.

12 februari 2019 18:00

– Som funktionshindrad är det svårt att komma någonstans, att satsa och visa vad man kan. Jag har turen att ha snälla föräldrar som stöttat säger Anders som har en cp-skada men också ett enormt driv som tagit honom framåt i livet.

Han har tävlat på SM-nivå i körning med häst och är även högt utbildad, bland annat som musikproducent. Sedan ett halvår jobbar han med marknadsföring och tillgänglighet vid Björnbo gård.

Nu har Anders Eriksson startat projektet ”Allas möjlighet till aktiv fritid” där målet är att göra Björnbo gård till en mötesplats där ingen är exkluderad och där den som vill utvecklas också ska få möjligheten att försöka.

– Jag har ridit på flera ridskolor men där är hästen klar när man kommer, man rider 30 minuter och sen åker man därifrån. Jag vill ha en verksamhet där det finns möjlighet att prova på själv, även om man inte kan. Där du själv sätter gränserna, säger Anders.

En själsfrände har han i Erika Sjöberg som driver Björnbo gård.

– Jag brinner för att få ut fritidsaktiviteter som inte alltid är tävlingsinriktade till barn och unga. Det är kul med tävling men en oerhörde glädje när man ser en liten kille rida ut i skogen på ekorrjakt, att barn rör på sig utan krav, säger Erika.

Tanken med projektet är att göra anläggningen tillgänglig för funktionshindrade, med ridhus och anställda fritidspedagoger. Ett ben i verksamheten ska vara en rh-utbildning (för elever med rörelsehinder) inom ridsport för funktionshindrade.

– De som vill ska kunna satsa på elitnivå men det ska även vara en plats för den som bara vill vara tillsammans med djur, säger Anders.

På måndagen bjöd han in riksdagspolitikerna Per Lodenius (C), talesperson i handikappfrågor, och Solveig Zander (C) från Enköping som sitter i socialförsäkringsutskottet, samt Enköpings kommunalråd Ulrika Ornbrant (C) för att visa att tankarna med projektet är fullt möjliga.

– Det är spännande att se hur man kan hitta möjligheter. Jag har jobbat inom särskolan tidigare och vet hur viktig kontakten med djur är för funktionshindrade, säger Per Lodenius.

Lokalpolitikern Ulrika Ornbrant följer projektet med intresse.

– Det är ett oerhört spännande projekt, om vi skulle få den här utbildningen till Enköping, säger hon.

Det är ett stort projekt och nu söker man 30 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för det.

– Jag harsökt pengar för många projekt tidigare och jag vet vad som krävs, säger Anders och får medhåll av Per Lodenius.

– Det är ingen orimlig summa, jag tror de har stora möjligheter att få pengar. Arvsfonden är positiv till att prova nya vägar, att man ska tänka stort och se vad det kan leda till, säger Per Lodenius.

Björnbo gård

Gården är ett familjeföretag där man bland annat jobbar med ridning, event och gårdsbesök. Här finns även en 4H-klubb med djurverksamhet för barn och ungdomar.

På gården finns bland annat hästar, får, höns, ankor, minigris och kaniner.

Under helgerna arrangeras Öppen gård då besökarna får träffa och mysa med djuren, rida ponny eller köra häst.

Till gården kan även personer med funktionsvariation komma och få umgås med djuren på sitt eget sätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Hedenlund