De vill inte behöva strejka för miljön

På fredag är det "Fridays for future" en internationell dag där tusentals barn skolstrejkar för miljön. Elever på Robinsons högstadium vill inte behöva gå ut i strejk för att någon ska lyssna.

14 mars 2019 14:30

– Jag tänker på miljöproblemen varje dag, säger Linnea Eriksson som går i 8:an på Robinsons högstadie.

De fyra högstadieeleverna Ebba Petersson, Wilma Sandberg, Robin Craig och Hanna Tall håller med. Det här är frågor som berör.

– Det är sjukt att man ska behöva strejka från skolan för att någon ska lyssna på oss unga. Ofta tror jag att de vuxna tänker bort problemen för att de inte kommer leva längre när problemen blir riktigt stora. Det är svårt att se sin egen planet förstöras, säger Ebba Petersson i 7:an.

Greta Thunberg som strejkat för miljön är rörelsens grundare och alla ungdomarna känner till henne. Robin Craig i 8:an tror att många tänker att det lilla de själva kan göra inte spelar roll i det stora hela. Ingen av ungdomarna kommer strejka, de hoppas att någon med mer makt agerar så att fler lyssnar.

– Greta Thunberg, du är bara ett barn, säger många som tror att man kan mindre bara för att man är yngre. Jag tror det behövs en vuxen som står upp för klimatet för att de vuxna ska lyssna, säger Hanna Tall.

Wilma Sandberg, i 7:an, tycker att fler vuxna behöver engagera sig, hon tror att många unga försöker tänka på miljön men att det är svårt att ändra vanor och livsstil när man inte ser det kan påverka helheten och när inga vuxna visar vägen.

På Stora torget i Enköping anordnas en skolstrejk, trots det tar sig vissa Enköpingsbor hela vägen till Uppsala eller Stockholm för att demonstrera

Om ni kunde få makten att förändra världen, vad skulle ni göra?

– Jag skulle förbjuda köttindustrin, säger vegetarianen Linnea Eriksson utan att blinka.

– Det är inte bara det vi äter utan vi måste planera för mer hållbar energi och industrier, och ta bort kärnkraften. Sen borde vi tänka på att använda oss av närproducerad mat för att slippa all transport från andra sidan jorden, säger Robin Craig.

Hanna Tall tillägger att vi även bör bespruta fälten mindre och inte ge djuren onödig medicin när de inte är sjuka.

Tipsen om en bättre värld haglar och kunskapen är stor hos de fem högstadieeleverna.

Läraren Sabina Gustavsson tycker det är intressant att ungdomar behöver agera.

– Det är ju vi vuxna som borde ta ansvar, säger hon.

Hennes kollega Tilda Sahlberg håller med.

– Det känns som om barnen är mer medvetna än vissa vuxna är om de här frågorna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agnes Rydberg Kullenmark

Ämnen du kan följa