Enköping växer så det knakar och enligt kommunens prognos från 2017 kommer det att i genomsnitt byggas 600 nya bostäder per år fram till 2022.

Ett av de många byggprojekten finns bredvid den gamla Pausparkeringen – färdigbyggda Pausfågeln med 67 lägenheter och Påfågeln, bestående av 36 bostäder med inflyttning först nästa år.

I en av bostadsrättsföreningen Pausfågelns 14 tvåor bor Mattis Hiltula och Ebba Kempel sedan augusti, tillsammans med den 16 veckor gamla gordonsetter-valpen Floyd. Han flänger runt i lägenheten som ett yrväder under intervjun.

Artikelbild

| Det centrala och praktiska läget från jobbet gjorde att Mattis och Ebba flyttade till Pausfågeln.

Både Mattis och Ebba jobbar på regementet i Enköping och det nya hemmet ligger på praktiskt avstånd till jobbet.

– Vi bestämde oss för att vi vill bo där vi jobbar, det räckte med tre månaders pendling från Eskilstuna, säger Ebba Kempel.

Paret kom sent in i säljprocessen när nästan alla lägenheter redan var sålda.

– Vi var ganska sent ute, det här var den näst sista tvåan som var kvar.

Artikelbild

| Fasaden på nya Pausfågeln är en blandning av vit puts, tegel och granit. I huset finns 67 lägenheter, varav många är ettor.

Lägenheten är en tvåa på 40 kvadratmeter med öppen planlösning och en månadsavgift på cirka 2 700 kronor. När man kliver in genom entrén och in i den lilla hallen välkomnas man av ett rymligt, kombinerat kök och vardagsrum.

– Vi är nöjda med planlösningen, det är inte en så stor lägenhet men med köket och vardagsrummet blir det inte trångt bara för att det kommer några extra personer, säger Mattis Hiltula.

Artikelbild

| De har lyckats få in en datorspelshörna i sovrummet till Mattis, om än med minsta möjliga marginal.

Soffan är centralt placerad och är en favoritplats för både Floyd och Mattis.

– Jag tycker om att sitta i soffan på kvällen, se ljuset, mörkret och när det är storm utanför. Det har varit ganska mysigt att sitta där. Balkongen är säkert trevlig, men det har inte varit så varmt sedan vi flyttade hit, säger Mattis och får medhåll av Ebba.

Artikelbild

| Mattis och Ebba trivs i sin första egna lägenhet som har en öppen planlösning med ett rymligt, kombinerat kök och vardagsrum.

Trots att det är en liten tvåa har de lyckats få in en datorspelshörna, om än med minsta möjliga marginal i sovrummet. Att inreda deras nya hem har dock varit svårt. De ägde inga möbler när de flyttade hit, utan fick köpa allt nytt.

– Nu är det småsaker kvar, väggarna ska bli inredda. Den väggen är tråkig och kal, säger Ebba och pekar på den stora väggen i vardagsrummet. Hon säger att hon vill att något ska "sticka ut från väggen".

– Någon slags 3d-variant, ett älghuvud, eller något sånt.

Även om de för tillfället bor och trivs i sin nya lägenhet, är det ingen slutstation för dem. I framtiden vill de bo lite mer på landet. Samtidigt måste de anpassa sig till var försvarsmakten stationerar ut dem.

– Jag tänker att man kan släppa ut hunden och inte behöver kolla till den, så pass lantligt men ändå ha lite nära till någon stad där man jobbar, säger Ebba.