Det har gått fort. Kesuddens Hantverksbryggeri bryggde första satsen i lokalerna i Hamnverken i somras. Intresset för att brygga öl kom in 2013 i Micke Eklunds liv. Han började i liten skala hemma i garaget på Kesudden. Sedan har bryggandet verkligen vuxit i skala och han bytte namn i somras från Kesuddens Garagebryggeri till Kesuddens Hantverksbryggeri.

– Det började som en hobby och på ett sätt är det fortfarande en hobby. Det är i väldigt roligt i varje fall, säger ölbryggaren.

All utrustning i lokalerna är ny. Lokalerna har han rustat upp till ett imponerande skick med hjälp av vänner.

Artikelbild

| Maskin. Här förses flaskor med etiketter, fylls med öl och förseglas med kapsyl.

Till utrustningen hör ett mäsk- och kokkärl för cirka 500 liter öl, tre jästankar: en för 1 350 liter och två för 650 liter, och en flaskningsmaskin där ölen tappas upp, etiketteras och förses med kapsyler. Han har investerat runt en miljon kronor i utrustningen. Flaskningsmaskinen leasar han dock.

I det utförandet som Kesuddens Hantverksbryggeri har på flaskningsmaskinen klarar den av ungefär 550 flaskor i timmen.

Hittills går det att köpa det lokala bryggeriets öl på puben Players Inn, Enköpings Golfrestaurang och på Helenas Kök. Hamnkaféet tillkommer efter en beställning på julöl.

Micke Eklund påpekar att han inte har särskilt bråttom med att växa. Han är IT-konsult och ser fortfarande ölbryggandet enbart som en hobby och ingenting som han ska vara ekonomiskt beroende av.

Artikelbild

| Tegel. Micke Eklund utanför bryggeriet i den gamla fabrikslokalen.

Han siktar dock på att etablera sig på Systembolaget. Det ser ut att komma brygder från Kesudden på bolagets hyllor i februari nästa år, om det går som planerat.

– Förmodligen börjar man bara här på Systembolaget i Enköping. För mig är det mycket fokus på det lokala.

Artikelbild

| Jästankar. Kesuddens Hantverksbryggeri har tre jästankar.

Han avslöjar att han har tankar på att någon gång i framtiden göra en helt lokal öl, där alla ingredienser kommer från Enköping.

Bland ölen från Hantverksbryggeriet nämner han en ljus lager som heter En annan pilsner, en New England IPA som heter Fruity Juice och en brown ale som heter Kesuddens American Brown Ale.

Artikelbild

| Flaskor. I de här flaskorna fylls den julöl som ska säljas på Hamnkaféet.

Nästa sort i sortimentet blir en klassisk IPA. Vad den ska heta kommer att avgöras av egenskaperna, vilka man inte vet förrän ölet är upphällt i glaset.

– Det är som när man ska ha barn. Vi tar namnet när ungen är ute.

Även en stout med namnet Snömannen står på programmet. Den kanske blir klar till påsk.

Provsmakningsverksamhet är tänkt att vara ett annat ben i bryggeriet.

Varför gör han då en så stor satsning på sin hobby?

– Det är för att det är roligt. Det är verkligen en gubbdröm snarare än en pojkdröm. Det är ett sätt att pröva gränserna. Jag växte ur garaget, säger Micke Eklund.