Ett fenomen som enligt vad Enköpingsbor skriver på sociala medier förekommer lite här och där i kommunen och engagerar folk. På Fabriksgatan visade det sig under måndagsförmiddagen när EP var där att behållaren för papper och kartonger var överfull. Det stod desutom travar med tomkartonger och pappersförpackningar framför behållaren, vilket gjorde att det såg extra skräpigt ut. Dessutom låg där även bråte i form av bland annat träbitar som definitivt inte hör hemma på den typen av återvinningsstation.

”Så ser det ut överallt i Enköping och inte bara här. Nu får reklamen för återvinning riktas mot beslutsfattarna i stället för medborgarna. Vi har redan fattat men var är nästa led i kedjan”, skriver en person på Facebook.

Egentligen är det inte tillåtet att dumpa avfall på det sättet vid en återvinningsstation. Inte ens förpackningar som ska återvinnas. Ansvaret för att sortera rätt ligger på konsumenten. Och det är aldrig kommunens ansvar att tömma behållarna och städa bort sopor från platsen. Ansvaret för att samla in och återvinna förpackningar ligger på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Företaget tömmer behållarna efter ett särskilt schema.

Artikelbild

| SOPOR. Under tisdagen stod blandat avfall kvar på återvinningen.

– Vi var och tömde vid Fabriksgatan senast 3 juli och då var behållaren för pappersförpackningar enbart fylld till 25 procent, säger Annica Dahlberg, kommunikationschef vid FTI.

Om behållarna töms för ofta blir det sämre ekonomi i hanteringen, menar Dahlberg. Därför kan det periodvis bli överfullt vid stationen om personer lämnar in fler kartonger för återvinning än normalt, till exempel under storhelger och när det som nu varit festival i staden.

– Vi vill gärna att allmänheten ringer och rapporterar om de ser att vi behöver komma och tömma, tilläger Annica Dahlberg.

Annica Dahlberg berättar att hon fått in en anmälan om att det var skräpigt på återvinningsstationen vid Fabriksgatan och att städare ska ha varit där och städat bort bråte som inte kan återvinnas.

Artikelbild

| TÖMT. Kartonger och pappförpackningar har nu hämtats.

– Men ibland har städfirman inte med sig utrustning som behövs för att ta bort skräp som inte ska vara där.

Papper och kartong i behållaren inklusive de pappersförpackningar som stod bredvid behållaren hämtades igår av FTI. Men som EP och Enköpingsbor noterat står det kvar glasflaskor och annat osorterat vid stationen.

– Jag förstår mig inte på folk som åker hit och ställer grejer här istället för att åka till Återbruket, säger en kvinna som var där för att återvinna gamla tidningar.