Tidigare har den nattliga kameraövervakningen av vårdtagare med lättare behov varit frivillig, men nu vill man att så många som möjligt drar nytta av tjänsten. Förslaget klubbades igenom i Enköpings vård- och omsorgsnämnd i slutet av juni, som en del av nämndens ekonomiska effektiviseringsarbete.

Tanken är att hemtjänstens personal tittar till inne i sovrummen via kameran vid en särskilt utsatt tidpunkt varje natt. Om personen inte syns till där den ska vara så kollar de till hen igen efter 20 minuter.

Bitte Myrsell (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, ser det som en självklarhet att alltmer gå över till kameratillsynen, som bedöms leda till besparingar på 1,3 miljoner.

Artikelbild

| Kameran som hemtjänsten använder för att se till vårdnadstagare är där de ska vara.

– Det handlar om ekonomi men är också en miljöfråga som vi måste tänka på. Det är jättemånga mil för våra hemtjänstarbetare att köra på nätterna.

Tidningen skrev om kameraövervakningen redan förra året när den började användas på frivillig basis. Då var det svårt att hitta intresserade eftersom många var motvilliga till att ha en kamera i bostaden.

– Det var några som oroade sig över att någon skulle titta på dem hela tiden, säger Bitte Myrsell.

En av dem som redan använder sig av kameratillsynen är Ingegärd Andersson i Veckholm. Hon har haft den lilla kameran monterad framför sängen i sovrummet i ett år.

Artikelbild

| Ingegärd Andersson tycker att kameratillsynen funkar bra.

– Jag var skeptisk först. Jag tänkte att jag skulle bli övervakad hela dagen, men sen förstod jag hur det skulle fungera när de förklarat, säger hon.

Hur skiljer det sig från hur du hade det förut, när någon tittade till dig?

– Jag tycker att det funkar väldigt bra nu. Innan blev jag alltid störd och vaknade när nattpersonalen kom förbi. Nu kan jag sova hela natten i stället, säger Ingegärd Andersson.

Nämnden klubbade också genom för att införa en automatiserad tjänst där man kan jämföra om det blir billigast att använda sig utav hemtjänst eller privata aktörer med rutavdrag för att sköta städning eller tvätt. En tjänst som kan leda till besparingar på 150 000 kronor för förvaltningen.

–  För den som bara behöver det stödet från hemtjänst kan det bli billigare såhär. Det största klagomålet vi får om hemtjänsten är att det alltid är ny personal som dyker upp och så behöver man ge instruktioner om hur ens tvätt och städning ska skötas. På det här viset får man samma person i stället för olika, säger Bitte Myrsell.