Patrik är en flitig gäst i kyrkor inte bara i vår kommun (eller stift) utan även i Stockholms och Västerås stift. Han arbetar heltid som frilansmusiker och kan blicka tillbaka på 25 händelserika år och många uppdrag. Han har spelat vid gudstjänster och högmässor, i konsertsammanhang med körer eller som på fredag i kyrkors lunchmusik.

– Kyrkan är en viktig kulturbärande institution i Sverige, säger Patrik Ahlberg.

Tvärflöjten har funnits i Patriks liv sedan tidig ålder. Han gick på Musikskolan i Österåker (han är uppvuxen i Åkersberga) och blev helt övertygad om att flöjten var hans liv, när han träffade flöjtlegenden Gunilla von Bahr. Han tog lektioner för henne och gick på hennes konserter. Sedan dess har tvärflöjten spelat huvudrollen i hans musikaliska liv. Efter lumpen (i Arméns Musikpluton) började han på Framnäs folkhögskola vid Piteå med tvärflöjten som huvudinstrument. Han har sedan vidareutvecklat sitt spel genom privatlektioner för den legendariska flöjtprofessorn Lennart Ehrenlood vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Artikelbild

| Kantor Francesca Åström.

Under några år bodde Patrik i Enköping, men bor numera i Husby-Långhundra utanför Knivsta. Han har sina arbetsplatser inom fyra stift (Uppsala, Stockholm, Västerås och Strängnäs) och brukar oftast arbeta i ett stift i taget. Det betyder att han vissa år kan dyka upp litet oftare i vår kommun, där han i våras och i juni medverkade i Veckholms församling tillsammans med kyrkokören.

– Men ibland blandas det så att det vissa extremsöndagar kan bli uppåt 60-70 resta mil tvärs igenom stiften.

Nyligen spelade han i Österunda kyrka tillsammans med Ulrika Karlsson, tvärflöjt, och Gudmund Frenskar, klaviatur.

– Jag har också haft samarbete med bland andra Jonas Marmbrandt i Vårfrukyrkan i Enköpings församling.

Artikelbild

| Lunchmusiken i Veckholms kyrka startades av dåvarande kyrkomusikern Lars Lodin.

Tillsammans med sångerskan Annica Hassel och gitarristen Staffan Sjögren ingår han i Duo con Diva som då och då framträder i olika sammanhang. Gitarristen Staffan har Patrik samarbetat med i många år. De kommer båda från Åkersberga och har känt varandra sedan barnsben.

Vid lunchkonserten den 3 november kommer Patrik att tillsammans med kyrkans nuvarande kantor Francesca Åström spela trösterik Allhelgonamusik. På deras program står bland annat Mozart vackra Ave verum corpus, Franz Schuberts Litanei och slutkoralen ur Johann Sebastian Bachs kantat 147 Jesu bleibet meine Freude (Jesus all min glädje bliver han ger hjärtat frid och tröst).