31 konstelever ska visa på kontrasterna

I påsk är det dags igen för eleverna på Wiks folkhögskolas konstlinje att inta Konsthallen. Temat är ”Kontrast”.

13 mars 2019 11:00

– Vår klass består av sammanlagt 31 elever som är indelade i två grupper. Tanken är att samtliga ska delta i utställningen, så vi räknar med 31 verk. Temat vi har valt för i år är "Kontrast" och samtliga verk kommer ha någon koppling till det ämnet. Verken får vara valfritt medium, så det kan förekomma skulpturer, tryck, måleri eller annat, berättar Maja Forslund, som är en av de 31 eleverna i årets konstlinje på Wiks folkhögskola och Konsthallens kontaktperson inför utställningen.

Eleverna kommer från hela landet även om det finns en övervikt för närområdets Uppsala och Stockholm. Wiks konstlinje har gott renommé, säger Maja, som är uppvuxen i Kalmar och idag bor i Uppsala där hon tänker fortsätta sina studier på universitetets med Konstvetenskap A i höst. Flera av hennes kurskamrater har också planer på att fortsätta sina konststudier på högskola eller universitet och man har fått inspiration under Wiks-året att fortsätta sina studier bland annat genom flera studiebesök på konsthögskolor som Kungliga konsthögskolan och Beckmans designhögskola.

– Vår klass består av en härlig blandning av elever mellan 20 år och 60 år. Vissa tänker senare söka sig vidare inom kreativa ämnen - andra har tagit chansen att ägna sig åt ett konstnärligt och utvecklande år för skapandet och miljöns skull, säger Maja Forslund.

Till eleverna hör Emelinda Wigdell, Enköping, som nu tar klivet ut i konstvärlden på ”riktigt”. Hon har tidigare visat framfötterna under Vår konst-rundan i Enköpings kommun och satsar nu på vidareutbildning. Vid 2017 års Vår konst-runda var hon den yngsta deltagaren (18 år). Det var hennes farfar Jan som inspirerat henne att anmäla sig till Vår konst-rundan. Hon är självlärd och har målat i akryl sedan hon var cirka 13 år, berättar hon.

En del studerar konst emellan andra studier, många tänker senare söka sig vidare inom kreativa ämnen. Några har tagit chansen att ägna sig åt ett konstnärligt och utvecklande år för skapandet och miljöns skull.

Samarbetet mellan Konsthallen och Wiks folkhögskolas konstlinje har pågått sedan 2012, en spännande (och antagligen litet pirrig) utmaning för eleverna som i påsk intar Konsthallen och sköter allt från skapande till hängning.

Fakta:

Utställning ”Kontrast”, 31 elever från Wiks folkhögskolas konstlinje (ettårig).

Konsthallen Enköping, långfredag-annandag.

Undervisning ges i tekniker som teckning/kroki, måleri, skulptur och grafiska tekniker.

Man studerar bland annat färglära, komposition och perspektiv och arbetar i olja, tempera, collage, krita, kol med mera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunilla Edström