20 fina år som är värda att fira

Tiden går. För 20 år sedan bildades Enköpings stads hembygdsförening och flyttade in i Wallinska gården. På söndagen firades detta som sig bör.

1 september 2019 17:00

Det var öppet hus i byggnaderna på den grönskande Wallinska gården intill Kryddgårdsgatan. På programmet stod filmvisning, sång av kören Örontröst och fika förstås. Dessutom fotograferade fotografer från Enköpings fotoklubb den som ville bli avfotograferad i teaterkläder.

Anna-Lena Eriksson, ordförande sedan 2011, var med när hembygdsföreningen bildades, på initiativ av Hasse Eson, Anders Grape och Gunnar Nilsson. När föreningen fick ta över gården från kommunen sommaren 1999 gällde det först och främst att iordningsställa tomt och byggnader.

– Det var totalt igenväxt här. Det var en djungel, berättar Anna-Lena Eriksson.

Röda längan var utan ordentligt golv. Lilla stugan var dock värst tilltygad av byggnaderna.

– Vi hade en sån tur att vi hade några som kom från byggbranschen bland medlemmarna, säger Anna-Lena Eriksson.

Hon har varit med i forskargruppen från början tillsammans med Hasse Eson, Göte Käck och Åke Nordström. I dessa dagar är det bara hon som är gruppen.

Under åren har det varit flera teateruppsättningar på Wallinska gården. Den första var Hasse Esons "Kärlek och pepparrot". Flera andra uppsättningar av Eson har skådat dagens ljus på gården. Även Ewert Moulins "På farfars tid" har spelats på Wallinska.

För närvarande har hembygdsföreningen 133 medlemmar. De första åren var man över 200. Intresset verkar vara störst bland nyinflyttade.

– Vi lockar fler nyinflyttade än gamla Enköpingsbor, säger Anna-Lena Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo