En svart svan

När jag skriver detta är Barack Obama president i USA.

När du läser detta är Donald Trump president i USA.

21 januari 2017 06:00

En person som bekänner sig till den politiska ideologin oberäknelighetsismen är därmed vad som allmänt betraktas som världens mäktigaste person.

Trump tänker bygga murar ­– ekonomiska, mentala och fysiska – mot omvärlden för att göra USA stort eller åtminstone större igen.

Du kanske tycker att det är ointressant vem som är president i USA, men allt detta kommer att påverka din, Enköpings och Håbos, Sveriges, Europas och resten av världens ekonomi och vardag.

Till exempel genom priset på bensin, låneräntan och därmed bostadskostnader och priser, kostnaden för utlandssemestern, pensionen, arbetslösheten och sysselsättningen.

Bäva månde världen.

De flesta ekonomer tror att det blir en ekonomiska uppgång för USA på kort sikt, men ett fall på längre sikt.

Allting tyder på att jorden fortsätter snurra och allt går igen.

För över tio år sedan, lördagen 14 oktober 2016, skrev EP:s Anders Liljestrand ett lysande reportage om tvillingbröderna Magnus Lind och Richard Hedström. De var redan kompisar innan de som åttaåringar fick veta att de var bröder.

Nu i veckan tog en tidning upp storyn igen och TT nappade på ”nyheten”. Så nu kan du också läsa den på eposten.se. Gör det.

Kort rapport från läget i Sverige:

Vi har nu tio miljoner invånare, i alla fall rent statistiskt. I praktiken är det fler ändå, tack vare invandringen. Vi behöver blir ännu fler för att rädda våra pensioner i framtiden.

Vi har en gammal befolkning, men tack vare unga invandrare har vi ett bättre läge än de flesta EU-länder som har ännu äldre snittålder.

Arbetslösheten sjunker, kronan har stärkts mot dollarn i år, ekonomin går strålande, företagsklimatet är bäst i världen och inflationen är låg. Räntan verkar vara på väg mot normala värden igen.

Allt bra så långt alltså.

Men så läser jag tidningar, lyssnar på politiker och tittar på teve.

Vi har vårdkris, poliskris, invandringskris, skolkris, integrationskris, brottsuppklarningskris, EU-kris, infrastrukturkris och en inkompetent regering och en impotent och oenig oppositionen.

Jag bara undrar vilka det är egentligen är kris för.

Min släktforskande kusin påstår att jag är släkt med den amerikanske countrystjärnan och skådespelaren Kris Kristofferson.

Kris där också.

Förra veckan skrev jag att EP hade fått kritik för att vi hade för få dödsannonser.

En kvinna ringde mig och krävde att jag skulle dementera detta. Hon tyckte inte alls att det är negativt att få människor dör.

Så härmed dementerar jag. Hon tycker inte så.

Jag hade dock inte pratat med henne om dödsannonserna, utan det var en man som kritiserade just detta.

Det dementerar jag inte.

Invandringen till Sverige skapar problem för den svenska ekonomin på kort sikt, men kan vara räddningen på lång sikt när allt fler infödingar går i pension. Ungefär tvärtom mot USA, alltså.

Den grekiske filosofen och vetenskapsmannen Aristoteles (född år 384 före Kristus) hävdade att det inte finns svarta svanar och använde uttrycket som symbol för absurditeter.

Nu används begreppet svarta svanar för händelser som är osannolika och oväntade, men får omfattande konsekvenser.

Estonia, World Trade Center, tsunamin, finanskrisen som orsakades av subprimelånen i USA, Breivik eller varför inte mordet på Olof Palme.

Händelser som är så osannolika att de inte tas på allvar förrän de har inträffat.

Till exempel att Donald Trump ens skulle bli presidentkandidat. En person som är så oberäknelig och osannolik att det enda man med säkerhet vet är att han kommer att skapa nya svarta svanar.

Aristoteles hade för övrigt fel. Svarta svanar finns i Australien, men han visste ju inte att Australien fanns så på så sätt hade han ju rätt.

Ju mindre energi som läggs på Jerringpriset, desto bättre.

Bara en sak till. Rapport från kommunpolitiken i Enköping:

Matz Keijser, byggnadsnämndens ordförande, meddelar att han är en jävel på att göra såser.

Ja, det var väl det som har hänt den här veckan.

Undertecknat

Roger

Pettersson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!