Stockholmscrossens femte del gick alltså av stapeln i Enköping på lördagsförmiddagen. Ett stort antal förare var anmälda i vad som skulle bli den nya Göta MS-styrelsens första stora tävling.

– Vi har haft ett par tävlingar i den här genren i ett par år, men detta var egentligen den nya generationens styrelses första tävling. För min del som tävlingsledare var det ett skönt elddop att genomföra, säger Marcus Marteliusson, Göta MS.

Sett till att det var er första riktiga tävling, hur tyckte du att det gick?

Artikelbild

– Jag är jättenöjd med tävlingen. Sedan finns det alltid saker som man kan förbättra och putsa på för att få bättre flyt. Många växte in i sin roll som funktionärer och liknande under dagen, så det blev bra ändå. Utifrån mitt perspektiv löste vi tävlingen på ett jättebra sätt.

Man hade som mål att börja preparera inför Stockholmscrossen tidigare än vad man kunde, mycket på grund av den sena våren.

– Vi kunde inte komma åt med maskinerna då tjälen i marken gjorde att vi bara hade förstört banan.

Det tog till maj innan man kunde preparera ordentligt, både banan och rena logistiska frågor.

Artikelbild

| Någon har hittat en vän.

Det tävlades i klasserna A, A-junior, B, C och tjej. I klass A var vinnaren Götas egen Emil Löfgren och tvåa och trea var Orions Emil Ytterberg och Uppsala MK:s David Kadestam.

– Det känns jättebra, jag tog förstaplatsen på jämnhet, säger Emil Löfgren.

Artikelbild

| En motorcyklist susar förbi.

– Det var lite tråkigt att jag inte tog någon heatseger. Jag hade lite problem med magen vilket gjorde det svårt att pusha på som jag ville. Det rullade på fint, bra fart och så.

Vad hade du för förväntningar innan racet körde igång?

Artikelbild

| Vem kan hoppa längst?

– Jag hade förväntningen på mig själv att vinna, lite så var det ju. Det kändes bra att knyta ihop den säcken och göra det, säger Löfgren.

Dessutom var han inte sen att hylla tävlingen i sig.

Artikelbild

| Ibland får man inte den bästa starten.

– Det var en kanonbra tävling, de hade varit jätteduktiga från klubbens sida.

I det övriga klasserna gick det lite trögare för Göta MS som klubb. I B-klassen vann Uppsala MK:s Christer Huss med Götas William Lindholm på en andraplats. Tredjeplatsen tog Uppsala MCK:s Joacim Johansson. I B-finalen kom Götas Patrick Ericson som bäst 10.

Artikelbild

| Tävlingslerdaren Marcus Marteliusson håller i en regelgenomgång innan tävlingen sätter igång.

I C-klassen vann Roger Jakobsson från Visby, samtidigt som Anders Sydborg (Linköpings MS) och Magnus Kindstrand (MX Stockholm) kom tvåa och trea. Bästa Göta-förare blev Henrik Gustafsson med en 17-plats. I B-finalen kom Björn Zetterström på 18-plats. I tjejklassen kom Götas Sanna Kvarström på en fjärdeplats.

– Vad jag har hört så har samtliga Göta-förare varit nöjda med sina insatser och prestationer. Sen har jag inte haft kunnat fokusera så mycket på enskilda individer, men det lilla jag såg var positivt, säger Marcus Marteliusson.

Artikelbild

| Förarna lyssnar intresserat.

Det var inte en allt för stor samling åskådare på plats. Trots det var personbilsparkeringen full.

– Utifrån min erfarenhet lockar inte dessa tävlingar speciellt mycket folk, framförallt inte om man inte har sagt att det ska ske inför. De som är här är de som är intresserade och följer sporten. Sen spelar förstås vädret in också, det var fint igår, säger Marcus Marteliusson.