ENKÖPING

Ett par framgångsrika företag, höghus som är klara nästa år och en stadsnära rundtur, kanske?

– Jag visste att det är stor befolkningstillväxt i Enköping, men inte att den är så här hög.

Artikelbild

| Jättelager. Här ska vi växa, berättar Stefan Bergström Hedmark, logistikdirektör på Martin & Servera för landshövdingen Göran Enander.

Det förklarade Göran Enander, Uppsala läns nye landshövding, vid sitt första officiella besök i Enköping på måndagseftermiddagen.

Isabell Lundqvist Eklund, strategisk samhällsplanerare, berättade om den ökning på strax över 1000 personer ­– mer än hälften personer från Uppsala och Stockholm – som valde Enköping som bostadsort under förra året.

Göran Enander började med en lunch på Westerlundska gymnasiet innan han gjorde snabba visiter vid Enköpings Hyresbostäders byggen i Sadelmakaren och på Bahcotomten. Han bjöds också på en rundtur i de centrala delarna av Enköping medan kommunalråden Anders Wikman och Helena Proos berättade om den politiska ledningens senaste förslag på placering av ett kulturhus i Statt-gropen, ett nytt Kommunhus och andra aktuella centrumprojekt.

– Där spelade väl Enköping allsvensk fotboll ett tag, noterade Enander med blicken mot Enavallen när bussen rullade förbi Drömparken.

Besöket handlade företrädesvis om bostadsbyggande och näringslivsfrågor.

– Om företagen i centrala Enköping klarar sig bättre än riksgenomsnittet så går det mycket bra för de på Myran, sa plan- och exploateringschefen Patrik Holm när den lilla bussen rullade under järnvägen vid Salatullen och styrde mot Peter Johnsson IT-konsult AB.

Här slår det framgångsrika IT-företaget upp portarna på nybygget på Mästergatan i början av mars.

– Vi har en beräknad årsomsättning på 250-300 miljoner kronor. Vi är nio anställda i företaget, men samarbetar med mellan 200 och 220 underleverantörer i våra projekt, förklarade han och berömde läget ett par stenkast från Resecentrum.

– Vi hade kunnat bygga ännu större. Intresset har varit stort från andra branschkollegor, säger Johnsson vars högt säkerhetsklassade verksamhet till en del inriktad mot Försvarsmakten, flyttar från Villa Fannalund till den översta våningen i det nya huset.

Vd:n Peter Johnsson vädjade till Göran Enander att slåss för en utbyggnad av riksväg 55 mellan Uppsala och Enköping, för att främja företagandet i regionen.

Nye landshövdingen säger till EP att utveckling av infrastrukturen är ett av hans prioriterade områden vid sidan av bostadsbyggande, integration och miljöfrågor.

Efter besöket på IT-företaget fick landshövdingen en rundvandring i en annan nyetablerad verksamhet, Martin & Servera i Varghällar med 250 anställda.

– Men vi har stor överkapacitet i huset och anställer kontinuerligt, förklarade logistikdirektören Stefan Bergström Hedmark.