Denna dagen, ett liv. Många känner igen citatet genom farbror Melker i tv-serien Vi på Saltkråkan, skapad av Astrid Lindgren och Olle Hellbom. Det var Thomas Thorild, svensk författare, poet och filosof, som på 1700-talet myntade uttrycket ”Denna dagen, ett liv”. Vad betyder det egentligen? Kanske det inte spelar någon roll vad Thomas Thorild tänkte säga med dessa poetiska ord, för det är upp till var och en hur de tolkas.

Hur man än tolkar det finns det ett budskap i orden om att vara närvarande. Jag undrar om ämnet om att vara närvarande är mera aktuellt nu än någonsin tidigare. Med skärmar av olika slag är det lätt att försvinna i en digital värld där vi är väldigt närvarande, på många ställen samtidigt. Däremot är vi otroligt frånvarande där vi fysiskt befinner oss.

Enligt statistik från Transportstyrelsen dör allt fler i trafikolyckor. Här blir tolkningen av ”denna dagen, ett liv” plötsligt mycket dyster. Det finns säkert olika orsaker till olyckorna, men en känd risk är användandet av mobiltelefonen när man kör bil. Mindfullness, eller att vara närvarande, har plötsligt blivit livsviktig.

Även när man åker kommunaltrafik är det bra för hjärnan att vila lite, tycker jag. Tankarna kommer och går. Viktiga tankar och mindre viktiga tankar. Till exempel, något jag i många år har undrat är när i historien ett helt liv har varit mest bekymmerslös? Utan krig, hot om sjukdomar eller svält. Varför föddes jag just i Holland, och inte i ett fattigt land med begränsade möjligheter för framtiden? Andra tankar: Vad är poängen med att duvor inte kan bajsa när de flyger? Hur skulle jag reagera om jag vann på lotto? Skrika, skratta, gråta, jubla? Och vad ska vi ha till middag ikväll? Denna dagen, ett liv.

För min del är inte det digitala som är ett hinder från att vara närvarande. Under en period har jag haft alldeles för många bollar i luften, vilken inte passar när man har tvillingbebisar. Två nya liv som har ett helt liv av kärlek, skratt, bekymmer och sorg framför sig. Jag vill finnas där vid deras sida, njuta av att se de små liven utvecklas och stötta dem när de utvecklas till vuxna individer.

Detsamma gäller såklart våra äldre barn. Här känner jag att jag inte vill missa barnens uppväxt genom att rusa genom livets händelser med en fullplanerad almanacka. Livets dagar är för värdefulla att inte vara närvarande, både vardagar, festdagar, sorgedagar och superdagar. Alla med sina värden, på var sitt sätt.

Denna dagen, ett liv.