JO släpper frågan om det saknade mailet

Enköpings kommun slipper JO-kritik trots att personalchefen undanhöll det mail som visade att han ljugit för Enköpings-Posten.

Anette Östlund

Anette Östlund

Foto: Magnus Eriksson

Krönika2020-06-04 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men kanske har min JO-anmälan ändå lett till något positivt för nu verkar det som om kommunen tänker se till att utbilda sin personal när det gäller frågor om offentlighetsprincipen. 

Vi backar till februari när EP:s reporter Lotta Lille skrev en artikel om den planerade tillsättningen av kommundirektör. Under en intervju uppgav HR-chefen Håkan Sandberg att man inte skulle annonsera ut tjänsten externt utan tillsätta den med personal ur den egna organisationen, något vi tyckte verkade märkligt eftersom kommunen har regler för hur man ska göra vid anställning av höga chefer och internrekrytering inte är en sån regel. När EP skrev om detta beskylldes vi för att sprida lögner. Sandberg hävdade att han var felciterad, krävde rättelse och att vi gick ut med "sanningen".

I samma veva hade Håkan Sandberg dock mailat de fackliga organisationerna om att han ville, just, internrekrytera kommundirektör. Detta får vi tips om.

Med stöd av offentlighetsprincipen begär jag ut Håkan Sandbergs mailkorrespondens, rörande kommundirektörstjänsten. Först får jag bara ut två mail; ett från EP:s reporter Lotta Lille där hon vill boka en intervjutid och ett där Sandberg svarar. Först när jag påpekar att jag naturligtvis även vill ha övriga mail i samma ämne får jag en längre lista och några mail. Dock får jag inte det mail som jag vet finns, alltså det till de fackliga organisationerna.

Ett par dagar senare är det någon som utnyttjar sin meddelarfrihet och skickar mailet till mig och där står mycket riktigt om planen att internrekrytera. Håkan Sandberg vill anställa den tillförordnade kommundirektören Christine Tjärnheden och det är detta allt handlar om.

I ett demokratiskt samhälle måste invånarna kunna lita på dem som har uppdraget att förvalta de allmänna medlen och att de gör det enligt de regelverk vi har. Därför vände jag mig till Justitieombudsmannen, JO, vars uppgift det är att kontrollera så detta sköts.

Men JO gör inte den utredning som förväntas av myndigheten. I stället nöjer man sig med att ringa upp HR-chefen, och låta honom själv få förklara hur han sökt i sina in- och utkorgar efter de mail jag frågat efter. Att just det mail där han skriver om internrekryteringen inte kom med har han ingen förklaring till men påstår att det aldrig funnits nån avsikt att undanhålla det.

Jag ringer upp JO-kansliet och får veta att myndigheten inte utreder alla ärenden. Får de en förklaring de kan nöja sig med är det inte ovanligt att de släpper frågan. Det faktum att Håkan Sandberg berättat att kommunens IT-avdelning nu ska hjälpa till när det behöver göras en sökning bland mail är en sådan förklaring. "Har det varit en miss men den är åtgärdad så nöjer vi oss med det", säger Helena Tyni, som föredragit ärendet. Hon konstaterar dock att det är oomstritt att det aktuella mailet inte lämnades ut men att det inte går att säga vad orsaken till det var.

Själv vill Håkan Sandberg inte kommentera saken alls. Men när JO:s beslut nådde kommunen i veckan gick man snabbt ut på intranätet med information om hur man genom uppdaterade rutiner och utbildning ska säkerställa en korrekt hantering av utlämnande av allmänna handlingar i framtiden.

Det ska sägas att väldigt många på kommunen redan är proffs på detta. Men ingen kedja är starkare än den svagaste länken.

Så även utan JO:s kritik har kanske hela den här saken fört något gott med sig. Vi hoppas det.