18,7 extraordinära miljoner för kommunhuset

Nedskrivning av bokfört värde och rivningskostnad för kommunhuset är cirka 25 miljoner kronor, pengar tekniska nämnden inte har.

Det bokförda värdet på kommunhuset är 18,7 miljoner kronor.

Det bokförda värdet på kommunhuset är 18,7 miljoner kronor.

Foto: Lotta Lille /arkiv

Enköpings kommun2019-10-28 06:00

Kommunhusets kommande rivning fortsätter att vålla bekymmer för såväl politiker som tjänstemän. Ännu är kommunhuset inte helt utrymt, men det finns en tidsplan för när samtliga arkiv, förråd och serverhallen ska ha lämnat byggnaden. Tidsgränsen är satt till 31 mars 2020, och rivning planerad ske andra kvartalet 2020.

Men redan i årets budget ska nedskrivningen av kommunhusets bokförda värde ske enligt besked från revisorerna, något som påverkar även årets driftbudget. Det kan inte tekniska nämnden acceptera, som därför vänt sig till fullmäktige:

– Det här är en extraordinär kostnad som inte budgeterats, och den måste därför hanteras centralt, säger Tomas Rådkvist (MP), ordförande i tekniska nämnden.

När samtliga hyresgäster lämnat kommunhuset kommer hela driftkostnaden för huset att läggas på tekniska nämndens konto för outhyrda lokaler, enligt Tomas Rådkvist ett konto som rymmer cirka 13 miljoner kronor. Därifrån kommer också till exempel driftkostnaderna för det från EHB köpta gamla gymnastikhuset i Kyrkbacken till största delen att tas eftersom bara en del av det är uthyrt.

–  Vi kommer inte att begära ökad budget för att täcka kostnader för tomma lokaler, men effekten av nedskrivningen av kommunhusets värde har vi inga möjligheter att möta inom vår driftbudget, säger Tomas Rådkvist.

Beslutet att riva kommunhuset togs av tekniska nämnden i maj i år. Kommunstyrelsen fick vid sitt senaste sammanträde i uppdrag att fram principer för hur och i vilken ordning beslut som leder till extraordinära kostnader ska fattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!