Ville avsluta sexuell relation med chefen–fick sparken

RiVe Juridiska Byrå tog sin an ärendet när facket svek och såg till så att kvinnan fick två årslöner och extra skadestånd utbetalt.

16 oktober 2020 09:20

En 20-årig kvinna som arbetat på en bensinmack i södra Sverige sedan hon var 15 år fick plötsligt sparken när hon valde att inte fortsätta den relation hennes chef hade inlett med henne. Facket kopplades in i ärendet och tog fram en bindande uppgörelse som innebar att kvinnan skulle gå skild från jobbet med fyra månadslöner utbetalda i en klumpsumma. Underskriften betydde dessutom att parterna, kvinnan och chefen, var överens om att tjänsten hade upphört på grund av specifikt ”arbetsbrist”. 

Kvinnan kände sig inte nöjd med avtalet, eftersom hon visste om den egentliga orsaken till uppsägningen, och kontaktade arbetsrättsexperterna på RiVe Juridiska Byrå.

– Vi fick börja i uppförsbacke. Problemet var att hon faktiskt hade skrivit på det här avtalet som skulle ge henne totalt fyra månadslöner. På så sätt hade hon förbundit sig till att inte ha några anspråk till företaget, berättar förhandlingsstrategen Karl Gustavsson vid RiVe Juridiska Byrå

Men efter att ha granskat avtalet hittade man en lydelse som kom att bli avgörande. I lydelsen stod det tydligt att parterna var överens att gå skilda vägar på grund av arbetsbrist, vilket RiVe kunde bevisa att så var inte fallet, mycket tack vare arbetsgivaren själv som varit ivrig med att hitta en ny anställd. 

– Vi lyckades eliminera avtalet eftersom det var tydligt att det inte rådde någon arbetsbrist. Arbetsgivaren påstod det, men de sökte efter en ny person till tjänsten redan samma dag vid Arbetsförmedlingen, hon hade därvid blivit svikligt förlett in i avtalet, påstod vi, i alla fall, säger RiVe Karl Gustavsson.

RiVe kunde därför ogiltigförklara avtalet, med ett lagstöd man hittat §30 i lag 1915:218. 

– Det var angett arbetsbrist i dokumentet och alltså kunde vi påstå att överenskommelsen var ingången med stöd i en påstådd arbetsbristsituation, avtalet blev helt utan giltig verkan, efter lite jobb från vår sida. Hon hade helt enkelt lurats in i att underteckna avtalet. Hon hade nog egentligen blivit skild från tjänsten på grund av att hon inte längre ville ha ett sexuellt umgänge med sin chef. Och detta var facket med på, när man tog fram det här avtalet som visserligen skulle ge henne möjligheten att få A-kassa redan efter sju dagar, vilket var det man presenterade som ett skäl till varför hon skulle skriva på det ursprungliga avtalet, förklarar Gustavsson. 

Efter att ha uppmärksammat bristerna i avtalet krävde juristerna från RiVe en utbetalning av 24 månadslöner till kvinnan och ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor därutöver, vilket man fick. RiVe påtalar vikten av att ta juridisk hjälp om man hamnar i konflikter gällande avtal och höjer ett varningens finger för att bara förlita sig på fackförbunden. 

– Jämför 24 månadslöner med fackförbundets 4 månadslöner. Det visar bara att facken är lekmän och inte besitter den juridiska eller förhandlingsmässiga kunskap som krävs, avslutar Karl Gustavsson vid RiVe Juridiska byrå. 

Kvinnan är efter omständigheterna mycket nöjd med utgången och har idag lämnat tjänsten med helt andra förutsättningar än hon hade fått vid avtalet hon lurades in på. 

Från

Compexia Law Group