Detta är ett annonssamarbete

Sju tips att tänka på om du vill hyra en lägenhet

7 juni 2022 15:26

Detta inlägg är en annons

Letar du efter en ny lägenhet? Är du osäker på fastighetsmarknaden? Dagens fastighetsmarknad kan innebära många olika problem och det kan vara svårt att hitta en bostad. Hur vet man om en hyreslägenhet är bra eller inte? Här är 7 tips som du definitivt bör tänka på om du vill hyra en lägenhet.

1.Utvärdera hyran och kostnaderna för nyttoeffekter

Det kan tyckas självklart, men du måste noggrant bedöma din ekonomi. Var medveten om att din hyra kan höjas när som helst - har du råd med det? Det finns en växande trend att hyra lägenheter i Uppsala, men efter ett tag inser man att hyran och kostnaderna är för höga. Detta kan vara obehagligt för både hyresgästen och hyresvärden.

2. Bedöm lägenhetens tekniska skick

Man kan aldrig förutsäga allt, mycket kan bara upptäckas med tiden. Du vet aldrig hur en lägenhet verkligen är om du inte hyr den av nära vänner eller släktingar. Titta noga på vad lägenheten är utrustad med - om den har köksmöbler, badrumsmöbler och hallmöbler. Ja, till och med möblerna i hallen är en faktor som påverkar priset på en lägenhet! Kontrollera alla möbler och andra föremål i lägenheten, eftersom ägaren med tiden kan hävda att du har skadat dem. Och även om de var skadade tidigare - hur kan du bevisa det? Var försiktig, undvik dessa situationer!

3.Gör alla formaliteter

Innan du skriver under hyresavtalet ska du läsa igenom varje klausul noggrant och se till att du är nöjd med allt. Se till att klargöra allt du inte vet och kontakta hyresvärden - det är det enda sättet att försäkra dig om att affären är säker.

4. Hyr inte det okända

Lägenhetsbedrägerier ökar, så det är viktigt att se lägenheten du valt personligen. Kom ihåg att bilderna som bifogas i annonsen kan vara missvisande. Se till att du inte betalar en deposition innan du har träffat hyresvärden. Även om lägenheten verkar perfekt, se till att du tar reda på allt du behöver veta, t.ex. om det finns parkeringsplatser. Du bör också klargöra eventuella förväntade kostnader för att undvika obehagliga överraskningar. Var framåtblickande, tänk på framtiden! Det är inte dumt att ställa många frågor till hyresvärden, eftersom det kan vara en stor kostnad att hyra en lägenhet.

5. Har du husdjur eller barn?

Det finns hyresvärdar som inte vill ha husdjur eller ens barn i sin lägenhet. Det kan verka lustigt, till och med olämpligt, men det är ganska vanligt nuförtiden. Du bör ta reda på hur hyresvärden ställer sig till den här frågan innan du besiktigar lägenheten, så att du inte får några överraskningar som slösar bort din och hyresvärdens tid. Om hyresvärden inte har några invändningar mot husdjur och barn bör du räkna med att betala för eventuella skador på lägenheten om den skadas.

6. Dubbelkontroll

Naturligtvis kan hyresvärden alltid berätta hur perfekt ditt val är och att det inte finns några problem med lägenheten. Men hur ser verkligheten ut? Gör det två gånger! Du kan fråga grannarna till den lägenhet du valt. Du kan också få mer information från ledningen eller tidigare hyresgäster. Det är viktigt att kontrollera allt som kan påverka dina levnadsförhållanden och ditt välbefinnande i framtiden.

7. Vem är hyresvärden?

Innan du skriver under ett hyresavtal ska du kontrollera hyresvärden och den person som hyr ut lägenheten till dig - det är mycket möjligt att de inte är samma person. Om du vet att någon du känner har hyrt av samma bolag innan kan det alltid vara bra att fråga dem om deras upplevelser med hyresvärden. Du kan hitta massor av bostäder på Bostadshub.se runt om i Uppsala hos många olika hyresvärdar!

Från

bostadslistan.se/