Stjärnskott i Giresta

På lördag den 24 februari kommer två stjärnskott på artisthimlen till Giresta kyrka i Giresta Musikstiftelse regi. De två är pianisten Melissa Jacobson-Velandia och klarinettisten Magnus Holmander. Unga och lovande och redan uppmärksammade för sin elegans, ackurans och teknisk briljans.

23 februari 2018 06:00

Pianisten Melissa Jacobson-Velandia spås en lysande framtid. För ett år sedan befann sig Mattias Brundell i Düsseldorf och fick tillfälle att lyssna på hennes diplomkonsert (Konzertexamen) då hon framförde Rachmaninovs tekniskt erkänt svåra 3:e pianokonsert i d-moll (1909).

Han blev helt begeistrad: ” Snabbt stod det klart att Melissa Jacobson-Velandia blivit en fullfjädrad konsertpianist med tekniska färdigheter utöver det vanliga. Fyrverkerierna av ackord, drillar och oktavsprång – det finns många fallgropar i detta verk, särskilt i solokadenserna – utfördes med en förbluffande lätthet, elegans och ackuratess”, skriver Mattias Brundell i Arbetarbladet för ett år sedan och tillägger: ” Den kontrastrika finalen med sina intrikata kompositionstekniska finesser klarades av med bravur i skönt samspel med orkestern. Orkestern gav därefter touche under publikens jubel som aldrig ville ta slut – hon ropades in åtminstone fem gånger ... Melissa Jacobson-Velandia kommer säkert att låta tala mycket om sig i framtiden”.

Melissa hade tidigare studerat vid Kgl Musikhögskolan för bland andra Staffan Scheja och har gått i master classes för till exempel Per Tengstrand (en av Girestas stipendiater).

Den 24 februari finns chansen att i Giresta kyrka lyssna på denna nytända stjärna, som är en av de två stjärnskott som konserten kommer att presentera. Den andra stjärnan på musikhimlen är klarinettisten Magnus Holmander som även han spås en lysande framtid.

Magnus Holmander har tagit examen vid Kgl. Musikhögskolan i Stockholm med Hermann Stefánsson och Emil Jonason som sina huvudlärare (Emil är även han Giresta stipendiat). Våren 2017 vann Magnus och ackordeonisten Irina Serotiuk tävlingen Ung & Lovande och fick då omdömet ”med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld”.

Ung & Lovande arrangeras vartannat år i Västmanland, första gången 1992, och är både en tävling och en lanseringsmetod. Artisterna är i början av sin karriär eller har nyss avslutat sina högskolestudier. Som förstapristagare får man möjlighet att göra en riksomfattande turné arrangerad av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd.

Fakta:

Giresta Kyrkas Musikstiftelse bildades i mars 1989 på initiativ av Anders Walls Stiftelse. Peter Friis Johansson är sedan våren 2018 Musikstiftelsens musikchef.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunilla Edström