Totalt rör det sig om sju anställda varav två administratörer och fem redaktörer. Därtill kommer flera naturliga avgångar, exempelvis pensioner, inte att ersättas. På Digilär försvinner två tjänster.

Per Almgren, vd på Natur & Kultur, säger till Svensk Bokhandel att bakgrunden är en vikande marknad för samtliga tre förlagsdelar – allmänlitteratur, läromedel och akademiskt. Samtidigt har utmaningarna som följt i digitaliseringens spår blivit större.

Tidigare har det funnits en kompensation, när någon förlagsdel gått svagare har en annan gått starkare, men nu har samtliga en svag marknadsutveckling, säger Per Almgren.

Personalen informerades på tisdagen och nu tar fackliga förhandlingar vid. Beskedet om uppsägningarna var oväntat för många av de anställda.

Jag tror aldrig att någon förväntar sig ett sådant här besked. Som anställd tänker man inte i de här termerna, att flera ska bli uppsagda, även om man läser siffrorna och vet hur det går, säger Unionens fackliga representant Ann Reimers till tidningen.