Tidigt in på säsongen märkte Erik Hammar och Adam Lund att de delade värderingar och hade samma syn på mat. De blev snabbt tajta, men att de skulle stå i final ihop var ingen självklarhet. Första gången Erik Hammar mötte juryn gick det helt åt skogen, när hans blomkålspuré brändes i ugnen.

Min rätt var så dålig att det inte var klokt, det är bland det äckligaste jag har lagat på flera år. Jag har ingen aning om varför jag lade den på tallriken, säger han.

Men tack vare att Erik Hammar kunde förklara för juryn vad som gått snett, visade han att han förstod matlagning och fick stanna i tävlingen. Även Adam Lund var osäker inför att möta juryn första gången.

Artikelbild

| Erik Hammar gick direkt till final, medan Adam Lund var tvungen att visa sina kunskaper i en utslagstävling med bönor som huvudingrediens. "Det kände jag var en jäkligt svår utmaning, jag fick nästan härdsmälta i huvudet", säger Adam.

Jag trodde inte att jag skulle få ett förkläde när jag sökte på audition. Att jag nu ska stå i final känns ganska absurt, säger han.

Följt alla säsonger

Under semifinalen fick de tävlande inte bara laga mat, utan även presentera en kokboksidé. Vinnaren av "Sveriges mästerkock" får förutom prispengar även sin bok utgiven.

Adam Lund vill göra en kokbok där han kombinerar recept och teknik, med mottot "Ge en man en fisk så äter han för en dag, ge honom ett fiskenät så äter han för ett liv". Han är nyligen fyllda 23 år och har följt "Sverige mästerkock" sedan den första säsongen.

Artikelbild

| Erik Hammar och Adam Lund blev goda vänner redan i början av tävlingen. Nu står de i final tillsammans.

Jag var horribel när jag började laga mat men det som drev mig framåt var att jag ville förstå varför jag var så dålig. Det är mycket tack vare "Sveriges mästerkock" som det här intresset kommit, säger han.

Vuxit upp i franska kök

Erik Hammar, 31, berättar att han i princip vuxit upp som springpojke och servitör på franska krogar, och att det är intresset för att kombinera franskt vin och mat som ligger till grund för hans kokboksidé.

Det finns en otrolig bredd i det franska köket som är rolig att visa upp, jag tror inte att alla tänker på fransk mat som så brett, säger han.

TT: Hur går tankarna inför finalen?

"Fucka" inte upp det här, nu ska det sitta, jag ska inte göra bort mig, säger Adam Lund.

Erik Hammar är inne på samma spår:

Vi har fått förtroendet att vara i finalen, det var ett bra år, även de som inte gick till final var jäkligt duktiga. Då vill man inte stå där och slänga upp någonting som inte är bra, säger han.

Finalen av "Sveriges mästerkock" sänds i TV4 på onsdag klockan 20.00.