Dragkampen om barnpubliken på bio är stor, inte minst i dessa tider när julen snart gör sig påmind och nya titlar som riktar sig till de yngsta dyker upp varje vecka. Om man vill bjuda sina barn, och sig själv, på en genuint mysig, oskrikig, vitsig och filmiskt rik upplevelse är historien om Paddingtons fortsatta äventyr i London något att satsa på.

Den här gången dras dramatiken i gång genom Paddingtons iver att fixa den perfekta presenten till sin älskade tant Lucy, som är kvar i djungeln i Peru. Han hittar en antik pop-up-bok med London-motiv och inleder en karriär som fönsterputsare för att tjäna ihop tillräckligt med pengar.

Den lille välmenande björnens förmåga att ständigt hamna i klistret tas tillvara med säker hand vilket resulterar i många skrattframkallande farsartade scener.

Artikelbild

| Paddington vill ge en antik pop-up-bok i present till tant Lucy. Men inget är enkelt för Paddington. Pressbild.

När boken blir stulen blir Paddington misstänkt och kastad i fängelse. Det är inte så deppigt som det låter. Ingenting blir liksom deppigt när Paddington är i farten, istället skapas små underbara filmiska universum, fulla av färg, form och känslor. Måhända är historien lite onödigt komplex för den unga publiken. Men det uppvägs av att vänlighet, artighet och medmänsklighet är honnörsord rakt igenom. Och det blir mycket äventyrligt när familjen Brown tar upp jakten på den riktige tjuven.

Precis som i den förra filmen, som lyfte fram det till synes självklara faktumet att flyktingar också är människor (eller tja, åtminstone björnar), är kvarterets egenutnämna ordningsvakt Herr Curry en suris som ser sin chans att fortsätta motarbeta Paddington. Men de flesta andra ser björnens kvaliteter, och blir själva bättre människor i hans närhet.

Ess som Hugh Grant och Brendan Gleeson förgyller historien som skurkar, som i slutändan kanske inte är så himla onda ändå. Ett tips är att sitta kvar genom eftertexterna för att krama ur det mesta ur den här mycket söta och hjärtevärmande historien.