Dirigenten Gunnar Klum ­leder kören samt den Uppsala­baserade Aros Kammar­ensemble och solisterna ­sopranen Lisa Carlioth, alten Gunilla Nordquist Paulsson, tenoren Mattias Gunnari och basen Gunnar Ekenäs.

Kören inleder med fem satser ur Utrecht Te Deum (en lovsång) av G F Händel. Verket syftar på ­fredsavtalet i Utrecht 1713 som slöts ­efter det spanska tronföljds­kriget, vilket påverkade det politiska skeendet i Europa.

Det framfördes första gången 1713 i St Paul’s-katedralen i England, där Händel var verksam sedan 1712, anställd av drottning Anna av Storbritannien.

Efter körinsatsen fortsätter Aros Kammarensemble med musik av Bach, bland annat hans Air. Kören återkommer med den ­berömda Fångarnas kör av Verdi, Va, pensiero från operan Nabucco (eller Nedukadnessar som vi säger i Sverige).

Operan hade premiär 1842 och kan ses som ett politisk ”inlägg” av Verdi som var engagerad i den italienska frihetskampen.

Som avslutning sjunger ­kören W A Mozarts Spatzenmesse, uruppförd 1776 i Salzburg, en kort, högtidlig ­mässa av festlig ­karaktär. Spatzen är tyska och betyder sparv och namnet fick ­mässan för att vissa violinfigurer låter som fågelkvitter.

– I höst reser kören till Toscana på en fyradagars kör­resa, berättar Gunnar Klum, som är utbildad sång­solist, baryton, och sångpedagog med många års erfarenhet från egna konserter och sångundervisning.

– Vi behöver fler herrar och gärna fler damer med god körvana. Välkomna att sjunga med oss, tillägger Gunnar och berättar att det blir mingel efter konserten med dryck och tilltugg.