Staffan, som tidigare hette Holm, arbetade som organist i Vårfrukyrkan i Enköping i sju år. Han slutade sin anställning 2001. Innan dess hade han bland annat startat lunchmusiken i Vårfrukyrkan och kören Camerata Vocalis, som nästa år fyller 25 år. Han medverkade som organist vid det populära kyrkspelet Sju dagar, som avslutades med att han spelade magnifik orgelmusik av den franska tonsättaren Widor.

När Staffan kom till sin nya organisttjänst i St Lars kyrka Linköping startade han även där lunchmusik, som blev mycket populär.

– Kyrkans personal förberedde i regel omkring 400 portioner. Ibland räckte det inte. Det kunde komma närmare 500 personer. En fantastisk uppslutning, säger Staffan Krafft, som sedan ett par år arbetar som organist i Vällingby församling och även har en kör, den fyrstämmiga damkören Voce Femine, som vi kanske kommer att få höra i vår hos oss eller i vår närhet. På hans eget konsertprogram står bland annat en konsert i Blå Hallen i Stockholms stadshus i samband med World peace conference inför 1000 delegater,

Artikelbild

| Tonsättare. Musik av bland annat den fascinerande norske tonsättare Mons Takle står på Staffan Kraffts program.

Fredag den 2 februari är Staffan gäst vid lunchmusiken i Veckholms kyrka. Han har valt musik som man inte får höra så ofta. På programmet står bland annat nutida musik av den framgångsrike norske tonsättaren Mons Leidvin Takle (1942), vars musik nått långt utanför Norges gränser och spelas i Europa, USA och Asien.

– Hans musik är fascinerade och otroligt spännande. Den är mycket omväxlande med rytmer av blues, soul och gospel. Jag har valt ut några stycken ur hans samling Festiva (Festivity). Bland dem Carpe Diem, Power of life samt Peace of life. Var och en fantastisk på sitt vis. Jag hoppas och tror att det skall bli en njutbar upplevelse för Veckholms-besökarna, säger Staffan Krafft, som har en egen orgel vid sitt hem, en digitalorgel, som han kan träna på inför sina framträdanden.

Annat på hans program är små stycken ur Andreas Willschers Insektarium. Där kommer man att få lyssna på hur ett bi, en spetsmus och en bålgeting låter på orgel. Intressant, eller hur? Andreas är född 1955 i Hamburg, kyrkomusiker och flitig tonsättare.

– Det är korta stycken, mycket roliga att lyssna på.

Artikelbild

| Lunchmusik. Diplomorganist Staffan Krafft (tidigare Holm) inleder lunchmusiken i Veckholms kyrka fredag den 2 februari med ett mycket spännande program.

Litet äldre musik blir det också. Staffan har valt romantisk och klassisk musik av holländske tonsättaren och organisten Jan Zwart (1877-1937) och spelar hans variationer på Vår Gud är oss en väldig borg. De passar bra att spela på Veckholms tvåmanualiga, romantiska orgel, säger Staffan.

– Med det här programmet vill jag visa orgelns variationsrikedom och möjligheter.