Boglösadagen är tillbaka

På pingstafton, lördag den 3 juni, bjuds fårvallning, ridning, dragkamp, konsert och mycket annat trevligt på Boglösadagen vid Boglösa kyrka och församlingshem.

31 maj 2017 08:00

– Det kommer att bli många aktiviteter både i kyrkan och utomhus, berättar Ulla Sjödin, ordförande i församlingsrådet i Boglösa församling , som arrangerar Boglösadagen. Arrangemanget sker i samarbete med föreningar i bygden bland dem PRO, SPF, Bygdegårdsföreningen och Hembygdsföreningen.

– En liknande dag hölls för drygt tio år sedan då Vallby, Lillkyrka och Boglösa församlingar slogs samman till en församling, berättar Katarina Fredriksson, arbetsledande komminister.

På årets program står fårvallning, ridning, dragkamp och körsång. Anders Wernestad visar hur fårvallning går till med sina duktiga vallhundar (av border-collie-ras). Mycket spännande kommer förstås dragkampen att bli mellan de anmälda lagen från sex byar. I varje lag skall finnas åtta personer varav minst två kvinnor. Vallby har ju mycket duktiga dragkampare så det blir säkert en kamp som heter duga.

– Ja, de är skickliga och de vann också förra gången, berättar Ulla Sjödin, som minns att de var mycket korrekt ”dragkampsklädda” i kängor och njurbälten

Gillar man att rida kan man ta sig en tur på Ida Lobergs häst. Både ung och gammal är välkommen. Annat på det digra programmet är korvgrillning , tipspromenad och fiskdamm. Och så finns förstås kaffe med hembakt som Lillkyrka och Boglösa syföreningar ordnar.

Boglösadagen inleds klockan 13 i Boglösa kyrka, där Trögds spelmanslag spelar och Viktoria Hellsten och Cornelia Erikssjö medverkar med sång. Därefter tar aktiviteterna vid utomhus.

Dagen avslutas klockan 18 i kyrkan med att Boglösa och Veckholms kyrkokör med egna solister och instrumentalister under ledning av Francesca Åström framför ett välfyllt program med kända och mindre kända sommarsånger bland dem ”I pingstens ljuva tid” och ”Sommarpsalm”. På programmet står även ”Gammal brudmarsch från Trögden” som nedtecknades av prosten Berg i Veckholm i mitten på 1800-talet. Patrik Ahlberg medverkar på flöjt.

– Förra Boglösadagen blev mycket uppskattad. Nu ser vi fram mot årets Boglösa dag och håller tummarna för att vädret skall vara vackert, säger Ulla Sjödin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunilla Edström