Amerikanska medier har beskrivit Asap Rockys situation i Kronobergshäktet som omänsklig. TMZ uppgav bland annat att vattnet är smutsigt, att maten är oätlig och att rapparen har tvingats sova på en tunn madrass utan täcke.

SVT:s Kulturnyheterna rapporterar dock att Asap Rocky behandlas på ett korrekt sätt, enligt ett mejl från advokaten Henrik Olsson Lilja.

"Han har aldrig pratat med TMZ eller någon utomstående angående förhållandena när han var anhållen, det vill säga när han befann sig i arresten. Han behandlades då och behandlas nu på ett korrekt sätt", skriver Olsson Lilja till SVT, men påpekar att förhållandena i arresten var betydligt sämre än i häktet.

Artikelbild

| Mikael Damberg berömmer den generella standarden på svenska häkten. Arkivbild.

Bekymras av uppgifterna

I en intervju med DN berättar Olsson Lilja att missuppfattningarna om Asap Rockys situation bekymrar artisten.

Att det funnits mindre goda förhållanden som man kan ha synpunkter på, det står han för. Men förutom det har han behandlats på ett korrekt sätt. Det har bekymrat honom att den informationen sprids ut och att det framstår som att han håller på och klagar, säger advokaten till tidningen.

Flera medier har också rapporterat att Asap Rocky inte fick ta emot representanter från amerikanska ambassaden. Det dementerar också Olsson Lilja, men påpekar att det av oklar anledning dröjde "någon dag".

"Hög standard"

Även inrikesminister Mikael Damberg svarade på kritiken mot häktet i en intervju med Expressen , tidigare i dag.

Svenska häkten rent generellt håller en godtagbar och ganska hög internationell standard, säger Damberg till tidningen, samtidigt som han understryker att han inte vill uttala sig om det enskilda fallet.