Annonssamarbete med Region Uppsala

Fler än någonsin driver UF-företag i Uppsala län

Läsåret 2020–2021 driver 1526 gymnasieelever UF-företag i Uppsala län, varav 188 av dem går på Westerlundska. "2020 har varit ett speciellt år för oss alla. UF-företagande är viktigare än någonsin", säger Sofi Lahyani, regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län.

I Uppsala län driver drygt 1500 gymnasieelever UF-företag under läsåret 2020–2021. Av dessa elever är 188 från Westerlundska.

I Uppsala län driver drygt 1500 gymnasieelever UF-företag under läsåret 2020–2021. Av dessa elever är 188 från Westerlundska.

Foto: Ung Företagsamhet

Native2021-01-29 15:36
Detta är ett annonssamarbete.

34 676 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige läsåret 2020–2021. I Uppsala län uppgår siffran till 1526, vilket är en ökning med 256 elever sedan förra året. Statistiken avslöjar att andelen UF-företagare varierar kraftigt mellan gymnasieprogrammen. 

– Att driva UF-företag är fortsatt populärt på Ekonomiprogrammet, medan andelen UF-elever på till exempel Naturvetenskapsprogrammet är oroväckande låg. Uppsala län har glädjande nog en mycket god siffra på yrkesprogrammen och där speciellt på estetiska programmet, säger Sofi Lahyani, regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län. 

Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, särskilt när pandemin är över. Årets UF-företagare tänker långsiktigt och hållbart. Flera av UF-företagarna säger att dem kommer att fortsätta med sitt företag efter studenten.

– I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång. Svensk ekonomi och näringsliv behöver fler entreprenörer, säger Sofi Lahyani.

undefined
Genom att driva UF-företag får gymnasieelever träna sina entreprenöriella förmågor.

Hela 65 procent av de som börjar lågstadiet nu antas kommer att arbeta med jobb som inte finns i dag. 

– Om vi inte vet vilka morgondagens jobb är, hur ska vi då förbereda Sveriges unga för framtidens arbetsmarknad? Vi måste se till att Sveriges unga har de nyckelkompetenser som kommer att vara viktiga i framtiden för att snabbt anpassa sig till en förändrad värld. World Economic Forum menar att några av de viktigaste kompetenserna i framtiden kommer att vara kreativitet, problemlösning, personalhantering, förhandlingsförmåga, serviceorientering och beslutsfattande, berättar Sofi Lahyani.

Under sitt UF-år får eleverna träna på alla dessa kompetenser. Forskning visar att de elever som driver UF-företag under sin skolgång får högre lön, har lägre arbetslöshet och i större utsträckning är benägna att starta eget i framtiden. Erfarenheterna från ett UF-år gör med andra ord skillnad, både för individen och för samhället. 

– 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. För att säkra företagande och tillväxt i Region Uppsala län behöver regionen i större utsträckning gynna entreprenörskap och innovation. UF-företagande är viktigare än någonsin, Ung Företagsamhet bidrar till att länets unga blir mer handlingskraftiga, säger Sofi Lahyani.

Den 10 mars är det digital tävlingsdag med efterföljande prisutdelning där de bästa UF-företagen i de nationella tävlingarna tar sig vidare till SM. Sofi avslutar med orden: 2021 fortsätter att leverera utmaningar; vi ställer inte in, vi ställer om!

undefined
Spindeln i nätet för Uppsala läns UF-företagare, regionchef Sofi Layhani, anser att UF-företagande idag är viktigare än någonsin.

SAMARBETSPARTNERS

Kim Eriksson, Sparbanken Enköping
– Att få vara en del av ungdomarnas resa och utveckling inom entreprenörskap tycker jag är otroligt viktigt och ärofyllt, detta är jag väldigt stolt över. Det Ung Företagsamhet gör för våra ungdomar är väldigt betydelsefullt och viktigt för vår framtid. Därför är vi på Sparbanken i Enköping en mycket stolt samarbetspartner.

Cissi Lööv, Näringslivschef Enköpings kommun
– Vi vill vara med och skapa framtidstro. Våra ungdomar är en del av utvecklingen av näringslivet i kommunen så det är en självklarhet för oss att vara samarbetspartner till Ung Företagsamhet. 

Elin von Schoting, Basalt 
– Basalt vill vara med och påverka unga människor att våga tro på sin förmåga att starta och bedriva företag. Vi vill vara ett stöd för unga entreprenörer och uppmuntra till ett ökat företagande i Enköping. 

Fredrik Lindberg, Enköpings-Posten
Vi är stolt samarbetspartner till Ung Företagsamhet för att vi vill stötta unga lokala entreprenörer på sin resa in i företagandet. Det är också ett mycket bra nätverk med andra partners och blivande entreprenörer som är vår framtid. 

Helena Wackt, Diem Ekonomibyrå
– Vi på Diem Ekonomibyrå AB är stolta samarbetspartners till UF och hjälper och stöttar därigenom framtidens entreprenörer och företagare. Att vara samarbetspartner innebär att vi tillsammans är med och påverkar Sveriges framtid och bygger relationer med framtidens ledare och entreprenörer. 

Lars Hillerstig, Aros Auto Enköping
– Aros Auto Enköping är stolt samarbetspartner till UF sedan ett par år tillbaka i tiden. Det är fantastiskt roligt att se elevernas positiva framåtanda att lära sig driva ett företag. Om du sedan anmäler dig som rådgivare får du på nära håll se eleverna växa in i sina roller och skriva fullfjädrade affärsplaner med konkreta mål och visioner. Självklart är vi med och stödjer nästa generations företagare.

Katja Skånér, Lappset Sweden
– På Lappset älskar vi när barn och ungdomar får möjlighet att växa och utvecklas, därför är vi mångårig partner till Ung företagsamhet. Att starta och driva ett eget företag ger ungdomar en fantastisk inblick i hur det är att vara företagare. Därtill får de öva sin kreativitet och problemlösningsförmåga – två viktiga kompetenser för framtiden och det kommande yrkeslivet.

Fredric Hallberg, Comeco 
– Vi är en stolt partner till Ung Företagsamhet, helt enkelt för att det är en otrolig glädje i att se den drivkraft som finns bland ungdomar. Detta ger även mig personligen extra kraft i mitt dagliga arbete att driva företag. Vi vill också stötta och ge råd till dessa ungdomar då vi tycker det är viktigt att blanda nya och gamla erfarenheter. Det har ofta goda förutsättningar att bli bra. 

Pelle Sundquist, Zmart Webb & Reklam
– Vi tycker det är viktigt att stimulera ungdomarnas nyfikenhet och entreprenöriella förmågor. Genom att engagera oss i Ung Företagsamhet, som rådgivare och partner, så säkrar vi den lokala tillväxten av företagare och ambitiösa medarbetare. Det är samtidigt även en spännande upplevelse och förmån att få ta del av ungdomarnas personliga utvecklingsresor under året de driver sina UF-företag. 

Torbjörn Claesson, Ena Energi
– Dagens ungdomar är framtiden och vi på Ena Energi tror starkt på just framtiden. Därför är vi väldigt glada att få vara en stolt samarbetspartner till Ung Företagsamhet och stötta kommande generationer.

Eric Johansson, Glassbolaget
– Glassbolaget är stolt samarbetspartner till UF för att stötta ungdomars första steg mot entreprenörskap och företagande, då företagande är basen i landets välstånd. Vill vi genom vårt samarbete bidra till framtida entreprenörskap och företagande.

FAKTA

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Ung Företagsamhet har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och över 100 anställda i hela landet. De stöds av offentliga medel och det privata näringslivet. 
För mer information, kontakta: 
Sofi Lahyani, regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län
0730 648 334 
sofi.lahyani@ungforetagsamhet.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Enköpings-Posten.