Utan att vara alltför djärv i min gissning tror jag att Ingemar Stenmark är den store idolen för kommunalrådet Ingvar Smedlund (M).

Smedlund har nämligen blivit en mästare på att slingra sig runt hinder, men möjligen inte med den elegans som Stenmark besatt under den stickade mössan på 70-talet.

Precis som Stenmark tycks Smedlund ha tröttnat på att försöka förklara varför saker och ting inte alltid blivit, eller är, som de borde…

Ingemars uppgivna ord till sportjournalisten Åke Strömmer har blivit klassiska:

”Hä´ gå´ int´ förklar´ för ´n som int´ begrip”

Smedlund utbrister sin frustration på ett något mindre slagkraftigt sätt (EP 8 februari):

”Haglund har svårt att förstå”.

Anledningen till Smedlunds uppgivenhet är att jag förklarat mig trött på de politiska floskler, som i mitt tycke duggar tätt i den moderata retoriken. I en EP-intervju 9 januari, radade Smedlund upp vackra ord utan vidare förklaring. Ord som tydligen skulle ge Enköping en bättre framtid:

Tydlighet, leverans, prioritet.

Jag, som uppenbarligen har svårt att förstå, ville veta litet mer än så (EP 26/1). Smedlund förespråkade till och med tydligare tydlighet som nyckeln till ett lyckat politiskt styre för Enköping.

Men si, vad som borde göras i praktiken fick jag inte veta. Smedlund gjorde ett nytt försök till klarhet för någon vecka sedan, men jag är inte säker på att jag blev så mycket klokare.

Antagligen är Smedlunds dröm om framgång i politiken, en naturkraft likt Stenmarks som inte kan förklaras, eller också är det helt enkelt så att Smedlund har rätt:

Att jag int´ begrip.